EINDHOVEN - Pieter van den Hoogenband verlengt zijn zwemloopbaan tot en met de Olympische Spelen van 2008. De tweevoudig olympisch kampioen had al langer de intentie, maar heeft zijn plannen nu duidelijker geformuleerd om sponsors te verwerven voor het traject tot en met Peking. Jacco Verhaeren gaat voor dezelfde periode door als coach van de 26-jarige Van den Hoogenband.

"Ieder jaar zijn er nog dingen die ik kan verbeteren, daarom zie ik het als uitdaging om verder te gaan", zei Van den Hoogenband dinsdag na de training in het zwembad de Tongelreep. "Voor de Spelen van Athene willen we de plannen richting Peking rond hebben." De sponsorcontracten van Van den Hoogenband lopen na af. Alleen de verbintenis met Nike loopt door tot 2006. Er worden gesprekken gevoerd over verlenging. Philips heeft daarbij de eerste keus om verder te gaan met de ploeg.

Hoewel in Eindhoven een nieuw zwemcomplex komt, overwegen Van den Hoogenband en Verhaeren nadrukkelijk snel na de Spelen van Athene naar Australië te vertrekken. "Alles hangt af van wat sponsors ons kunnen bieden. Maar Pieter wil volgend jaar op het WK in Montreal ook goed zijn. Dan moet je je voorbereiding in oktober beginnen. Omdat een opstart na de Spelen altijd moeilijk is, kan een nieuwe omgeving net de extra stimulans zijn die Pieter nodig heeft", zei Verhaeren.

Trainen

Mocht Van den Hoogenband gewoon in Nederland blijven trainen dan wordt er opnieuw een team gevormd. Verhaeren: "Alleen trainen wil Pieter sowieso niet. Ook als we naar Australië gaan zullen we zwemmers zoeken om mee samen te werken. Dat zou zelfs Ian Thorpe kunnen zijn. Waarom niet? We hebben geen geheimen voor elkaar. We houden alle opties open."

Van den Hoogenband is de afgelopen maanden nooit bezig geweest met een eventueel afscheid, bijvoorbeeld in 2006."Ik heb altijd een keurige opbouw gehad, al vanaf de jeugd. Ik heb geen last van slijtage en elk jaar vind ik weer dingen die voor verbetering vatbaar zijn. Het zou natuurlijk anders zijn als ik nu al in het achterveld zou zwemmen."

"Daarbij moet je plannen in een sportleven. In 1993 hebben we een stichting neergezet omdat we iets wilden presteren in Atlanta, maar nog voor die Spelen hadden we al een plan voor Sydney. Daarbij is het voor potentiële sponsors handig om te weten waar wij naartoe werken. En ik denk dat bijvoorbeeld voor Philips en Nike China een heel interessante afzetmarkt is."

Geldschieters

De onderhandelingen met kandidaat-geldschieters lopen. Philips heeft daarbij de eerste rechten. "Logisch", volgens Verhaeren, die de onderhandelingen overlaat aan manager Patrick Wouters, "zij hebben ons vanaf het begin gesteund."

Van den Hoogenband zei wel zich in de richting van Peking mogelijk te specialiseren op de sprint. "Misschien ga ik de laatste twee jaren wel wat meer aan krachttraining doen en me op de vrij toeleggen." Hij doet dat in elk geval samen met Verhaeren, die hoe dan ook zijn coach blijft. Ook als Australië na de komende Spelen voor een of twee jaar de basis wordt.

Verhaeren: "Het is gewoon een groot zwemland, interessant ook als het om sponsoring gaat. Er zijn fantastische zwembaden en een heerlijk klimaat. Na al die jaren hier in Eindhoven zou een nieuwe omgeving gewoon goed zijn voor Pieter."