HOOFDDORP - De Baltimore Ravens hebben zondagnacht de Super Bowl gewonnen. In de Superdome van New Orleans werden de San Francisco 49ers in een duel met twee gezichten met 34-31 opzij gezet. 

De finale van het American Football-seizoen stond voor een groot deel in het teken van de broederstrijd tussen Jim (hoofdcoach van de 49ers) en John (hoofdcoach van de Ravens) Harbaugh.

De wedstrijd leek aan het eind van de eerste helft beslist te zijn toen Baltimore met een voorsprong van 21-6 de kleedkamers mocht opzoeken. Die score kwam mede tot stand door slordigheden bij San Francisco dat tot twee keer toe de bal inleverde bij de defensie van de Ravens.

Aan de andere kant was het quarterback Joe Flacco die dodelijk effectief was. Zijn derde touchdown-worp naar receiver Jacoby Jones was zijn twaalfde in de play-offs dit seizoen, een record in de NFL. Tegenover de drie touchdowns van de Ravens in de eerste twee kwarten kon San Francisco slechts twee field goals zetten.

Beyoncé

Het hoogtepunt van de Super Bowl is traditioneel gezien de half time show. Dit jaar werd deze verzorgd door superster Beyoncé. Halverwege het optreden werd het publiek verrast toen Kelly Rowland en Michelle Williams het podium op werden geschoten.

Dat betekende dat Destiny's Child, de best verkopende vrouwelijke artiestengroep aller tijden, voor het eerst sinds 2005 weer op het podium stond. Het was niet het eerste optreden van Beyoncé bij een Super Bowl. In 2004 bracht ze al eens het Amerikaanse volkslied ten gehore.

Jacoby Jones

De tweede helft begon voor San Francisco op desastreuze wijze. Jones rende de bal na de aftrap over een afstand van 109 yards terug voor zijn tweede score van de avond.

Daardoor moesten de 49ers een achterstand van 22 punten goedmaken tegen de solide verdediging van Baltimore waar veteraan Ray Lewis, die sinds de oprichting van het team in 1996 actief was voor de Ravens, zijn laatste wedstrijd speelde.

Gezichtsverlies

De NFL, een van de meest commerciële competities ter wereld, leed vervolgens op pijnlijke wijze gezichtsverlies toen in het derde kwart de lichten in de Superdome uitvielen.

De wedstrijd, het best bekeken eendaagse sportevenement ter wereld, moest daardoor geruime tijd worden stilgelegd.

Comeback

Na de onderbreking waren de rollen volledig omgedraaid. Waar de 49ers tot dan toe in zijn geheel niet in het spel voorkwamen, namen ze het initiatief over en kwamen ze dankzij touchdowns van Michael Crabtree, Frank Gore en quarterback Colin Kaepernick tot op twee punten van de Ravens met een kans op de gelijkmaker. Die wisten ze echter niet te benutten.

Omdat de Ravens in het daaropvolgende balbezit niet verder kwamen dan een field goal kregen de 49ers met iets meer dan vier minuten op de klok de kans de wedstrijd alsnog in hun voordeel te beslissen.

San Francisco stak bijna het volledige veld over en kwam tot op vier yards van het doelgebied van Baltimore. De verdediging van de Ravens, die het duel volledig uit handen leek te geven, wist op het ultieme moment alsnog stand te houden en stelde op het nippertje de winst veilig.

Het is voor de tweede keer in de geschiedenis van de club dat Baltimore de Super Bowl won.

Bekijk hier een interview met quarter back Joe Flacco