SALT LAKE CITY - De bij de Paralympics op doping betrapte Duitse skiloper Thomas Oelsner is hard aangepakt door het Duitse paralympische comité. Oelsner moet de gouden medailles inleveren die hij in Salt Lake City won op de biatlon en de klassieke sprint bij het skilopen. In het lichaam van de atleet die sport met een verlamde linkerarm is de anabole steroïde Methenolone gevonden.

Oelsner reageerde dinsdag positief op een dopingtest voorafgaand aan de 10 kilometer skilopen vrije stijl. Het Internationaal Paralympisch Comité legde hem een startverbod op.

Onthutst

Het Duitse kamp reageerde onthutst op het eerste Duitse dopinggeval in de geschiedenis van de Paralympics. "Op grond van de positieve uitslag is Oelsner gediskwalificeerd. Zijn gouden medailles op de biathlon en de klassieke sprint worden hem afgenomen", zei de Duitse chef de mission Karl Quade.

Geen opzet

Niettemin geloven de Duitsers in de onschuld van Oelsner, die een glorieus paralympisch verleden heeft. De 31-jarige student geografie won bij de Spelen in Lillehammer (1994) en Nagano (1998) bij elkaar vijf gouden en vier zilveren medailles. Quade: "We hebben Thomas gesproken en geloven dat hij niet met opzet de boel belazerd heeft. We zullen alles in het werk stellen om zijn onschuld te bewijzen."

Urinetest

De teamarts van de Duitse paralympische ploeg, Andreas Schmidt, kan zich niet voorstellen dat Oelsner tijdens de Paralympics anabolen heeft geslikt. "Anabole preparaten zullen bij elke urinetest worden ontdekt. Oelsner wist dat hij in de trainingen en als mogelijke winnaar van een wedstrijd gecontroleerd kon worden. Dan is het wel erg dom om Methenolone voor de wedstrijd te slikken. Dat is met open ogen in de val open, daar geloof ik niet in."

Teamarts Schmidt vermoedt dat Oelsner ergens vorige week een tablet moet hebben geslikt waarvan hij niet wist dat die met anabolen besmet was. "Oelsner is regelmatig getest. Altijd was hij negatief." De arts wilde echter geen toespelingen maken op mogelijke sabotage.

WADA

Het dopinggeval Oelsner heeft het wereldantidopingburea WADA ertoe bewogen voor het eerst in de geschiedenis van de Paralympics waarnemers naar Salt Lake City te sturen. Zij moeten erop toezien dat de dopingcontroles ordentelijk verlopen. "Het is de volgende stap in de belangrijke strijd tegen doping in de sport", lichtte WADA-directeur Syväsalmi het besluit toe.

Dopingcontroles in de gehandicaptensport zijn er al sinds 1983. Ze zijn voor het eerst in Seoul (1988) op de Paralympics ingevoerd. Vijftig tests leverden één positief geval op. In Barcelona (1992) kwamen vijf gevallen aan het licht. Sydney (2000) spande tot nog toe de kroon met elf dopingzondaars.