TILBURG - Feyenoord heeft zondag voor het eerst gewonnen na de winterstop. De Rotterdammers lieten zich niet verrassen door hekkensluiter Willem II: 1-3. 

Met twee treffers vlak na rust had de achttienjarige Tonny Vilhena een groot aandeel in de zege van Feyenoord.

De Rotterdammers bezetten na 21 speelrondes de vierde plaats, op vijf punten van koploper PSV. Willem II heeft een achterstand van twee punten op nummer zeventien VVV-Venlo.

Feyenoord, met de degelijke Ruud Vormer voor de geschorste Lex Immers, leek een gemakkelijk duel in Tilburg tegemoet te gaan.

Willem II maakte in de beginfase een angstige en onzekere indruk. Met name nieuwkomer Tim Cornelisse, gehuurd van FC Twente, had het moeilijk. De routinier kreeg als rechtsback weinig vat op de snelle en behendige Jean-Paul Boëtius.

Uit een pass van Wesley Verhoek, terug in het basisteam ten koste van Anass Achahbar, opende Graziano Pellè al snel de score. De fysiek sterke Italiaan draaide in de tiende minuut handig weg bij Philipp Haastrup en trof via diens rug doel, 0-1. Een kwartiertje later voorkwam David Meul de tweede treffer van Pellè.

Strafschop

Feyenoord was op alle fronten de betere ploeg, maar verzuimde voor de rust het grote overwicht in de stand tot uitdrukking te brengen. Een terecht afgekeurde goal van Virgil Misidjan, na een duwtje van Hans Mulder tegen Stefan de Vrij, vormde in de 29e minuut voor Willem II even een nieuw begin.

Plotseling durfde de thuisploeg, ook met nieuwkomer Nicky Hofs (gehuurd van Vitesse) in de gelederen, daarna wel initiatief te nemen.

Misidjan benutte in de 38e minuut een strafschop nadat Bruno Martins Indi zich had 'vergrepen' aan Joachim (1-1). Op zich viel er weinig op de beslissing van arbiter Richard Liesveld af te dingen, al gaf hij de gele kaart opvallend genoeg aan een andere Feyenoorder (Joris Mathijsen).

Boogballetje

Kort na de pauze hielp Pellè zijn ploeg opnieuw aan een voorsprong. Deze keer fungeerde hij als aangever voor Vilhena, die na een fraaie boogballetje van de Italiaan technisch bekwaam doel trof: 1-2.

Binnen twee minuten liet Joachim een grote kopkans op de gelijkmaker liggen. In de 58e minuut besliste Vilhena met een bekeken schot in de verre hoek, uit een pass van Boëtius, het duel: 1-3. Het uitblinkende duo Pellè/Vilhena en ook Daryl Janmaat stuitten nadien nog op de sterke doelman Meul.