SOTSJI - De Nederlandse shorttrackers zijn zondag bij wereldbekerwedstrijden in Sotsji als tweede geëindigd op de aflossing.

In de finale, waarin topfavoriet Zuid-Korea ontbrak, bleven de Russen het viertal Niels Kerstholt, Daan Breeuwsma, Freek van der Wart en Sjinkie Knegt net voor.

Voor Oranje was het in dit wereldbekerseizoen al weer de derde tweede plaats, beide andere keren achter de Koreanen.

Het was de enige podiumplaats voor Nederland bij de wedstrijden op de piste waar volgend jaar de Spelen plaatsvinden.

Ter Mors

Jorien ter Mors heeft haar eerste wereldbekermedaille van het seizoen door haar vingers laten glippen. De 23-jarige Twentse lag op de 500 meter in een zekere bronzen positie, maar ging onderuit. Yara van Kerkhof eindigde als zesde.

Ter Mors schaatste vrij makkelijk naar de finale met tweede plaatsen in de kwart en halve finale. Daarin greep de Chinese Keixin Fan direct de leiding, gevolgd door vijfvoudig Europees kampioene Arianna Fontana.

Ter Mors lag derde en leek na de val van de Canadese Gabrielle Waddell af te stevenen op minimaal een medaille. De Nederlandse ging zelf echter een ronde later tegen de vlakte.

Het goud ging naar Fan, het zilver naar Fontana. Ter Mors eindigde uiteindelijk als vierde. Overigens kwam Ter Mors eerder dit weekeinde ook op de 1500 meter ten val.

Van Kerkhof

Yara van Kerkhof zorgde voor de beste notering in de wereldbeker in haar carrière. Ze eindigde als zesde op de 500 meter, na een mooie inhaalactie in de B-finale. Die plaats levert ook haar een nominatie op.

De derde Nederlandse vrouw op de sprint, Sanne van Kerkhof, de zus van Yara, kwam tekort in de kwartfinales. Fontana en de Japanse Biba Sakurai waren sterker. Met de vierde plaats eindigde de oudste Van Kerkhof als veertiende.

Ook Niels Kerstholt eindigde als veertiende. Hij wist zich op de sprint niet te mengen in de strijd om de koppositie en werd vierde in zijn kwartfinale.