HOOFDDORP - FC Utrecht heeft FC Twente zondag de eerste thuisnederlaag dit seizoen in de eredivisie toegebracht (2-4). De rode kaart voor Twente-verdediger Rasmus Bengtsson aan het einde van de eerste helft bleek cruciaal.

De Zweed trok aan de noodrem toen Cedric van der Gun door de verdediging van de Tukkers soleerde. Met een directe rode kaart mocht hij van scheidsrechter Kevin Blom iets eerder dan zijn ploeggenoten de kleedkamer opzoeken.

De van de Afrika Cup teruggekeerde spits Jacob Mulenga liet het buitenkansje niet onbenut en schoot uiterst beheerst de 0-2 binnen. Jens Toornstra had na een half uur spelen de bezoekers al op voorsprong gezet. Daarmee beleefde de van ADO Den Haag overgekomen speler een droomdebuut.

Gemis

FC Utrecht toonde zich in de eerste helft de ploeg met de meeste vechtlust en had al vroeg op voorsprong kunnen komen. Mulenga schoof de bal echter net naast de palen. Vooral op Van der Gun kreeg de Twentse verdediging nauwelijks grip.

Aan de andere kant kwamen de bezoekers nauwelijs in de problemen. Alleen van Dusan Tadic ging enige dreiging uit. Luc Castaignos, Dmitry Bulykin en Felipe Gutierrez kwamen nauwelijks in het spel voor waardoor het gemis van de langdurig geblesseerde Nacer Chadli pijnlijk duidelijk werd.

Tadic

Met een man minder nam FC Twente aan het begin van de tweede helft niettemin het initiatief over. Dat resulteerde in de aansluitingstreffer van Tadic, die zich als enige aan de Tukkerse malaise kon onttrekken. Hij profiteerde dankbaar van slap verdedigend werk van Mark van der Maarel.

De met afstand gevaarlijkste man van het veld benutte een kwartier voor tijd ook een strafschop namens Twente nadat wederom Van der Maarel in de fout ging. Op dat moment had Dave Bulthuis Utrecht al op veilige afstand van de thuisploeg gezet.

Een minuut na de 2-3 van Tadic gooide Mike van der Hoorn het duel definitief in het slot door de marge voor de derde keer in de wedstrijd op twee doelpunten te brengen. FC Twente bleef niettemin jagen op de aansluitingstreffer. Invaller Willem Janssen en Robbert Schilder stuitten echter beiden op doelman Robbin Ruiter.

Top vijf

Door de nederlaag tegen Utrecht moet FC Twente de tweede plaats afstaan aan Ajax, dat zondagmiddag te sterk was voor VVV-Venlo. FC Utrecht, dat voor de derde keer op rij wist te winnen, meldt zich weer in de top vijf door de misstap van Vitesse in de Gelderse derby tegen NEC.

Na de doelpuntloze gelijke spelen tegen zowel RKC Waalwijk als Feyenoord verdient de ploeg van de Engelse trainer Steve McClaren na de winterstop daarentegen juist steeds minder het predicaat titelkandidaat. Met duels met Willem II, PEC Zwolle en sc Heerenveen in het vooruitzicht, kan FC Twente zich de komende weken geen misstap meer veroorloven.