VENLO - Ajax heeft zondag middels een 0-3 zege bij VVV-Venlo geprofiteerd van de misstap van FC Twente, dat in eigen huis met 2-4 verloor van FC Utrecht.

De Amsterdammers hadden weinig te vrezen van de Venlose opponent en nemen door de overwinning de tweede plaats in de eredivisie over van Twente.

In een tegenvallende eerste helft, waarin weinig opwindende momenten te noteren vielen, was Ajax de bovenliggende partij. Na ruim een half uur zette Siem de Jong zijn ploeg op voorsprong.

Christian Eriksen stond met een fraaie pass aan de basis van de openingstreffer. De Jong controleerde de bal knap en verschalkte doelman Niki Mäenpää van dichtbij.

Fischer

Na rust had Ajax opnieuw het beste van het spel op de slecht bespeelbare grasmat in stadion De Koel, hoewel de eerste grote kans voor VVV was. Uche Nwofor kopte over het doel van Kenneth Vermeer.

Ajax antwoordde echter snel en kreeg mogelijkheden via Lasse Schöne en Jody Lukoki. Na een uur spelen tekende Viktor Fischer op aangeven van Schöne voor de beslissende 0-2.

Trainer Ton Lokhoff van de thuisclub stoorde zich erg aan de manier waarop de treffer tot stand kwam. Hij dacht van scheidsrechter Ruud Bossen toestemming te hebben gekregen om te wisselen. De arbiter liet toch verder spelen toen hij zag dat doelman Vermeer de bal snel had uitgetrapt.

Boerrigter

In het restant van de wedstrijd speelde Ajax plichtmatig en was VVV niet bij machte om iets aan de achterstand te doen.

Trainer Frank de Boer liet de van een blessure herstelde Kolbeinn Sigthorsson invallen, net als de gepasseerde Derk Boerrigter. Kort na zijn entree tekende Boerrigter nog voor 0-3.

Door de zege komt Ajax op 43 punten en bezet de ploeg van trainer Frank de Boer de tweede plaats. PSV staat eerste met 46 punten, Twente blijft steken op 42 punten en zakt naar de derde plaats in de eredivisie.