NIJMEGEN - Stanley Menzo heeft Vitesse als vervanger van de zieke hoofdtrainer Fred Rutten niet naar een overwinning kunnen loodsen in de Gelderse derby.

NEC won in De Goffert met 2-1. Na saaie eerste 45 minuten ontbrandde de strijd pas in de tweede helft. Invaller Ruud Boymans, gehuurd van AZ, besliste het duel een kwartier voor tijd.

Voor Vitesse betekent het de vierde nederlaag in een uitwedstrijd op rij. Afgelopen donderdag werd de equipe bovendien door Ajax uitgeschakeld in de KNVB-beker.

NEC begon gedreven aan de immer beladen derby. De ploeg, met de drie aanwinsten Erik Falkenburg, Boymans en Daan Bovenberg aanvankelijk op de reservebank, knokte vanaf de aftrap voor elke meter.

Dit in tegenstelling tot Vitesse dat in slakkentempo en met weinig passie speelde. Het was geen toeval dat NEC in de eerste helft circa driekwart van de persoonlijke duels won.

Veel kansen

NEC creëerde ook volop kansen. Al in de beginfase behoedde doelman Piet Velthuizen Vitesse tweemaal voor een achterstand. Eerst bij een actie van Melvin Platje, daarna bij een van Sören Rieks. Vitesse stelde daar weinig tegenover. Verder dan een schot van Theo Janssen kwam de Arnhemse club niet.

NEC bleef aanvallend wel gevaarlijk. Mede omdat de vóór de winterstop betrouwbare defensie van Vitesse nogal slordig verdedigde. Dat leverde NEC na 38 minuten de dik verdiende voorsprong op.

Marco van Ginkel verspeelde knullig de bal, waarvan NEC-verdediger Rémy Amieux profiteerde. Hij bekroonde zijn solo met een schot dat onder de vallende doelman Velthuizen in het doel belandde.

Beloning

Vitesse kwam na de rust met geheel andere intenties uit de kleedkamer. Ineens werden de persoonlijke duels wel gewonnen. De beloning volgde al na zes minuten. Mike Havenaar maakte de 1-1 op aangeven van Jonathan Reis.

Het duel werd daarna steeds boeiender, met kansen over en weer. Aanvoerder Guram Kashia kwam daarbij zijn doelman Velthuizen een keer op de doellijn te hulp.

Met Falkenburg en Boymans als verse troepen nam NEC het initiatief weer over. Invaller Boymans maakte zich al meteen populair bij de Nijmeegse fans. Een kwartier voor tijd schoot hij NEC naar een 2-1 voorsprong. De Nijmeegse ploeg hield die marge in de spannende slotfase vast.