VALKENBURG - De Italiaan Davide Rebellin heeft zondag de Amstel Gold Race gewonnen. Rebellin klopte bovenop de Cauberg in de sprint zijn medevluchter Michael Boogerd. Op enige afstand werd de Italiaan Paolo Bettini derde. Erik Dekker was zevende.

Boogerd was in het spoor van Rebellin op de Fromberg weggereden uit een kopgroep van zes renners. Het tweetal begon met 35 seconden voorsprong aan de slotklim naar de top van de Cauberg. Boogerd ging op ruim 350 meter de sprint aan.

Boogerd

"Ik wist niet goed wat ik moest doen. Frans (Maassen, ploegleider van Rabobank) riep: gaan. Maar ik hield het niet vol. Jammer, ik had het wel eens willen zien als Rebellin was aangegaan", zei Boogerd, in 1999 winnaar van de Gold Race, na afloop.

Voor Rebellin, rijdend voor het Duitse Gerolsteiner, was het zijn derde zege in een wereldbekerkoers. In 1997 won hij zowel de Clasica San Sebastian als het Kampioenschap van Zürich. De Italiaan was vorig jaar nog vierde. Boogerd werd toen ook al tweede, achter de Kazak Vinokoerov.