RIJSWIJK - Deportivo la Coruna heeft zich dinsdag als tweede club geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. De Spanjaarden wonnen in Londen met 2-0 van Arsenal. De doelpunten kwamen in de eerste helft van Valeron en Naybet.

Arsenal begon nog overtuigend aan het mogelijk beslissende duel tegen de medekoploper in groep D. Dat resulteerde in een aantal goede mogelijkheden. Pires schoot rakelings naast, Dennis Bergkamp mikte, na een persoonlijk hoogstandje, met links via de lat over.

Counterploeg

Deportivo heeft misschien wel de beste counterploeg van Europa - het honderdjarige Real Madrid zag de vreugdedans rond de Copa del Rey in het Bernabeu onlangs bruusk onderbroken - en deelde ook al vroeg de eerste waarschuwing uit. Fran dwong David Seaman met een stuiterend schot tot een moeilijke redding.

Toeschouwer Makaay

Bij de Spanjaarden was Roy Makaay opnieuw tot toekijken veroordeeld. Vanaf de bank zag hij dat het goed was. Een perfecte uitbraak deed Highbury verstommen. Voor de echte liefhebber was het genieten. Fran speelde met een prachtige steekpass de sprintende linksback Romero in het Engelse strafschopgebied vrij. De verdediger legde terug op de inkomende Valerón, die zelfs tijd had om het vizier scherp te stellen: 0-1.

Van streek

Arsenal raakte door deze tegenvaller geheel van streek. Eens te meer bleken de enorme investeringen vooral de middenlinie en de aanval ten goede te zijn gekomen. De defensie liep er ontredderd bij. Seaman voorkwam nog dat Valerón zijn tweede treffer liet aantekenen. Even later was de routinier toch kansloos. Centrale verdediger Noureddine Naybet, die de grote Spaanse flair onderstreepte door zich ook op het juiste moment aan het front te melden, schoot via Stepanovs raak.

Kanu

Pas toen Arsène Wenger in de tweede helft tot ingrijpen besloot - Ljungberg en Kanu maakten hun opwachting - kreeg Arsenal enig nieuw elan. Bergkamp zette de Zweed met de kleurige haardos onmiddellijk voor de neus van Molina. De Spaanse doelman haalde Ljungberg onderuit, maar stopte vervolgens de zwakke strafschop van Henry.

De rebound van Kanu belandde bovenop het doel, het 'handje van God' van de Nigeriaan en het duwtje naar Molina even later werd ook gezien door de Zwitserse scheidsrechter Urs Meier. Dat brak Arsenal. Deportivo gaf niets meer weg. Makaay mocht de laatste vijf minuten sfeer proeven binnen de lijnen.

Juventus

Leverkusen deed goede zaken tegen Juventus. De Italianen traden gehavend aan. Edgar Davids en Mark Iuliano ontbraken door een schorsing. Alessandro del Piero haakte op het laatste moment af door een enkelblessure. Thuram kon er door een kwetsuur ook al niet bij zijn.

De Duitsers, ook niet compleet, kwamen op 1-0 door doelman Hans-Jörg Butt. Hij passeerde zijn collega Buffon vanaf de strafschopstip. Na een uur maakte Tudor met een kopbal gelijk. Uitzicht op de kwartfinale bood het niet. De antwoorden kwamen tien minuten later van Brdaric en in blessuretijd van Babic (3-1).

Real

Real Madrid, met twaalf punten na vier duels al zeker van de kwartfinale, maakte zich tegen Sparta Praag niet druk meer. Trainer Vicente del Bosque had Raul en Figo niet nodig voor de klus en 'veroordeelde' Zidano, Morientes, Roberto Carlos en Savio tot een reservebeurt. Veel maakte het niet uit. Solari, Guti en invaller Savio bepaalde de eindstand na rust op 3-0.

FC Porto

FC Porto behield een kleine kans door eindelijk de eerste zege te boeken. Dat ging ten koste van Panathinaikos (2-1) door doelpunten van Deco en Pena. Oud-PSV'er Joonas Kolkka deed iets terug. De Griekse trainer Sergio Markarian zei al voor aanvang dat hij er niet wakker van zou liggen. "De Champions League is ongetwijfeld een belangrijk toernooi, maar ons eerste doel is Grieks kampioen worden. Op beide mikken, zou wel eens twee missers op kunnen leveren."

Panathinaikos raakte voor rust zijn beide spitsen - Konstantinou en Jarni - kwijt. Ze sloegen ongelukkig met de hoofden tegen elkaar. Konstantinou liep daarbij een bloedende wond op en liet zich vervangen door Olisadebe. Jarni probeerde het nog wel even, maar stond zijn plaats toch noodgedwongen af aan Kolkka.

/DOSSIERChampions League