AMSTERDAM - Hoewel hij aan de olympische limiet voldeed zalThomas Felten deze zomer niet op de Spelen te bewonderen zijn. Metzijn winnende race op de 200 vrij (1.50,97) bij de NK in Amsterdamvoegde de zwemmer zich bij Pieter van den Hoogenband en MartijnZuijdweg voor de 4x200 vrij estafette. Maar omdat anderen faaldenkomt Nederland een deelnemer tekort om een kwartet te vormen.

Oranje zal het olympische brons van Sydney in Athene niet kunnenverdedigen. "Dit is heel erg zuur", baalde de 20-jarige zwemmeruit Beuningen. "Ik heb mijn aandeel aan de estafette geleverd,maar anderen komen net iets tekort. Dat is ongelooflijk jammer. Ditis alles wat ik heb kunnen doen om in Athene te komen." StefanOosting (1.52,99) en Robin van Aggele (1.53,20) kwamen niet in debuurt van de vereiste tijd van 1.51,59.

Teleurstelling

Hoewel de teleurstelling overheerste, was Felten blij dat hijeindelijk weer eens een goede race kon zwemmen. Afgelopen winterraakte de zwemmer van de Nijmeegse club Aqua-Novio'94 overtraind enfaalde hij bij de NK in Dordrecht. "Ik ben een echte zwemgek endat heeft me opgebroken. Na de WK ben ik meteen het open wateringegaan en daarna ben ik binnen weer gaan trainen voor de Spelen.Ik heb te veel van mijn lichaam gevraagd. Ik weet nu hoe ik erbeter mee kan omgaan. Ik ben nog jong genoeg, dus ik ga me nurichten op de Spelen van 2008."

Uitzondering

Felten heeft nog een kleine hoop dat zijn collega-zwemmers bijde EK in Madrid, waar de estafette wel mag starten, een extra kanskrijgen zich te kwalificeren. "Misschien dat de bond en het NOCNSFeen uitzondering op de regels kunnen maken. Dat gebeurt tenslottewel vaker". Bondscoach André Cats wilde daar zaterdag nog geenuitspraken overdoen. "Ik heb daar totaal nog niet over nagedacht.Na het weekeinde ga ik me daar eens over buigen. Maar we hebben eenzeer ruimhartig selectiebeleid, dus verwacht daar niet te veelwonderen van."

Cats zag na de 4x100 wisselslag opnieuw eenestafette voor de Spelen afvallen, de speerpunten van Athene."Maar deze komt minder hard aan dan de wisselslag. Ik had hierniet echt op gerekend. Gezien de tijden hadden we hierop ook geenrol kunnen spelen."

De vrouwen zullen in Athene op de 4x200 vrij wel hun opwachtingmaken. Haike van Stralen (2.02,21), Marleen Veldhuis (2.02,32) enChantal Groot (2.02,36) doken opnieuw onder de vereiste tijd van.02,48. Ondanks haar afwezigheid bij de NK bleef het vierdestartbewijs in handen van Celina Lemmen.

Nederlands record

Op de niet-olympische nummers 50 rug en 50 vlinder verzekerdenHinkelien Schreuder en Inge Dekker zich van een startbewijs voor deEK. Schreuder zegevierde in 29,97. Dekker won de vlinder in 27,40.Samen met haar ploeggenoten van De Kempvis verbeterde Dekker ookhet Nederlands record voor clubteams op de 4x100 meter wisselslag.

Dekker, Van Rooyen, Madelon Baans en Van Stralen finishten in.13,18. Het oude record was sinds 21 juni 1998 met 4.16,15 inhanden van PSV.