TILBURG - Vitesse is de kampioen van de gelijke spelen. De -1 bij Willem II betekende al de veertiende remise voor de Arnhemmers in dertig competitiewedstrijden. Geen enkele andere club in de eredivisie behaalde echter ook zo weinig overwinningen als Vitesse (drie). Daarmee is de benarde positie op de ranglijst verklaard.

Vitesse volhardde in Tilburg in de stereotiepe houding waarmee de Arnhemmers de problemen over zichzelf af roepen. De spelers lijken maar niet te willen beseffen hoe penibel de positie op de ranglijst is. De ploeg is niet in staat tot de volle overgave in de trant van degradatievoetbal waarbij om een stapje extra wordt gevraagd. Vitesse heeft daar eenvoudig de spelersgroep niet naar.

Onbenullig

Denneboom was in de eerste helft veruit de opvallendste speler. De rechterspits, door werkgever Heerenveen te licht bevonden, snelde keer op keer langs Fränkel. Al na vijf minuten trof Denneboom de lat, hij kreeg de bal op een presenteerblaadje na onbenullig uitverdedigen van Knol. Voor de rust was de Tilburgse aanvaller nog twee keer dichtbij de verdiende treffer. Eerst redde Jevric, even later ging een afstandsschot rakelings naast.

Bij Vitesse overheerste andermaal de onrust in de verdediging en het totale manco aan zelfvertrouwen bij de aanvallers. Fafiani stond in de beginfase oog in oog met doelman De Vlieger, maar treuzelde te lang. Amoah stond na een bekeken vrije trap van Janssen zo ongeveer op de doellijn, maar kreeg het hoofd niet goed onder de bal.

Tegendraads

Kort na de rust opende Willem II de score. Ilic kwam Fränkel te hulp, maar de Bosniër liet vervolgens Denneboom in alle vrijheid een voorzet afleveren. Van den Eede kopte de bal tegendraads in (1-0).

Sturing reageerde op de ontstane achterstand door Fränkel en de eveneens zwakke Fafiani te vervangen door Jansen en Mbamba. De laatste bood Amoah een goede kans, maar die schoot huizenhoog over, net zoals Cornelisse na een fout van Van Mosselveld. Tien minuten voor tijd schoot Amoah van grote afstand wel raak, De Vlieger werd verrast.

De bezoekers beëindigden het duel met tien man. Invaller Van Vossen, net acht minuten van de bank, werd door scheidsrechter Sterk na een overtreding op Wau van het veld gestuurd. De hoop op een positief slotakkoord bleef voor Vitesse mede daardoor een utopie. De Vlieger maakte zijn fout goed door een vrije trap van Janssen klemvast te pakken.