ROTTERDAM - Jorien van den Herik, de voorzitter van Feyenoord, beticht Ajax en de KNVB van grove nalatigheid bij de organisatie van de volledig ontspoorde nasleep van het duel Jong Ajax - Jong Feyenoord donderdagavond in Amsterdam.

Hij eist bovendien opheldering van de Amsterdamse club waarom er geen extra veiligheidsmaatregelen waren getroffen in de wetenschap dat dezelfde wedstrijd twee jaar geleden ook uit de hand liep. Toen werd doelman Malkowski gemolesteerd door Ajax-supporters.

"Ik weet dat Ajax zich schaamt en ik realiseer me óók hoe moeilijk supportersgeweld is te bestrijden", stelt Van den Herik in een verklaring op de website van Feyenoord. "Maar ik erger me wel aan het feit dat men vanuit Amsterdam nu probeert de zaak enigszins te bagatelliseren en de feiten anders voorstelt."

Van den Herik: "KNVB-directeur Henk Kesler zegt dat dit soort ernstige incidenten ook op Varkenoord zouden kunnen gebeuren. Ten eerste is dat een niet relevante opmerking en ten tweede zou hij moeten weten dat wij de klassiekers voor de Beloften al een paar jaar safe op Woudestein spelen. De kennis van zaken is kennelijk niet erg hoog."

Nalatigheid

De onvrede bij Van den Herik zit diep. "Toen we twee seizoenen geleden voor het eerst op De Toekomst werden geconfronteerd met zware incidenten, waarbij doelman Malkowski het slachtoffer werd, hebben we Ajax het verzoek gedaan om niet meer van dat veld gebruik te maken. Dat is niet gebeurd. Er was donderdagavond nauwelijks politie en wat me nog meer ergert is dat er geen enkele aanhouding is verricht. Ook de KNVB heeft geen verdere voorzorgsmaatregelen genomen. Ik vind dat een zeer grove nalatigheid. Daar zal ik de beide partijen ook op aanspreken."