AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam zet een streep door een eventuele huldiging van Ajax komende zondag op het Leidseplein. De onlusten rond de wedstrijd Jong Ajax - Jong Feyenoord donderdagavond is voor de gemeente aanleiding om de voetbalclub geen huldigingsfeest aan te bieden.

"Het is een schande dat dit is gebeurd", aldus loco-burgemeester M. van der Horst vrijdag. "Het is nu volstrekt ongepast om op kosten van Amsterdammers feest te gaan vieren op het Leidseplein."

Ajax kan zondag al landskampioen worden als het zelf wint van RBC en concurrent PSV zaterdag van NEC verliest.

Ajax speelt zondag een thuiswedstrijd tegen RBC. Als PSV gelijkspeelt of wint, kan Ajax kampioen worden op zondag 25 april of zondag 2 mei. Of de huldiging dan wel doorgaat, weet de gemeente nog niet.

B1-elftallen

Het competitieduel tussen de B1-elftallen van Feyenoord en Ajax, zaterdag in Rotterdam, gaat niet door. Een woordvoerder van de KNVB bevestigde vrijdag dat Ajax kenbaar heeft gemaakt niet naar Rotterdam af te reizen.

Ook een vriendschappelijke wedstrijd tussen de D1-pupillen van beide clubs is van het programma afgehaald. Aanleiding zijn de ongeregeldheden na afloop van het duel tussen de beloftenteams van beide clubs, donderdagavond in Amsterdam.

Zelf beslissen

Dat het duel tussen de B1-teams niet doorgaat, krijgt overigens nog een staartje. "Die zaak gaat naar de aanklager van de KNVB omdat Ajax weigert te spelen", aldus de woordvoerder van de KNVB. "De andere wedstrijd was een oefenwedstrijd en dat kunnen de clubs zelf beslissen."

Voorzitter Jorien van den Herik van Feyenoord had de KNVB vrijdag nog verzocht de duels uit te stellen. "We gaan geen olie op het vuur gooien", zei hij over het verzoek.