AMSTERDAM - De wedstrijd tussen Jong Ajax en Jong Feyenoord is donderdagavond in Amsterdam ontaard in een vechtpartij tussen fans van Ajax en de spelers van Feyenoord. De Chileense voetballer Jorge Acuna raakte gewond en werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Van Persie, De Nooijer en Lazovic liepen harde klappen op.


Kort na het fluitsignaal braken er rellen uit

Onmiddellijk na afloop van het duel, met 3-1 door Ajax gewonnen, bestormden tientallen fans van Ajax het veld en belaagden zij de spelers van Feyenoord. Acuna van Feyenoord kreeg klappen en schoppen. Hij klaagde over pijn aan hoofd, nek, ribben en buik. Ook andere spelers liepen rake klappen op, onder wie Robin van Persie, Gerard de Nooijer en Danko Lazovic. Mario Been, de coach van Jong Feyenoord, werd met een mes bedreigd.

Dranghekken

De Ajax-trainers Marco van Basten en John van 't Schip hebben geprobeerd in te grijpen toen de spelers van Feyenoord werden aangevallen. De bewaking werd verzorgd door 25 stewards en tien politieagenten. De route naar de kleedkamer was afgeschermd met dranghekken. De mobiele eenheid is opgeroepen om Feyenoord te beschermen en uiteindelijk uit Amsterdam te geleiden. Arrestaties zijn niet verricht, wel kreeg de politie beschikking over beelden.

Voor aanvang van deze wedstrijd voor 3500 toeschouwers in 'De Toekomst', onder wie geen enkele supporter van Feyenoord, was de stemming al grimmig. Twee jaar geleden was er al een incident geweest. Toen kreeg Feyenoords doelman Malkowski klappen. Donderdag werd een team van TV Rijnmond het werken onmogelijk gemaakt door een agressief deel van de Ajax-aanhang.

Schamen

De clubleiding van Ajax liet in een officiële reactie weten zich diep te schamen voor het gedrag van een bepaald gedeelte van de supporters. "Dit gedeelte van onze aanhangers is bij ons bekend. Ajax vraagt zich af of dit soort wedstrijden onder deze omstandigheden nog wel kan worden gespeeld."

Feyenoord meldde zo spoedig mogelijk aangifte te gaan doen voor mishandeling. Manager Van Dop, belast met supporterszaken, sprak zijn afschuw uit. "We zullen ons moeten beraden of zulke wedstrijden nog wel kunnen. Binnenkort is in Kerkrade de bekerfinale tussen Jong Feyenoord en Jong Ajax. We zullen daarom ook snel met de KNVB in contact treden."

Bedreigende sfeer

"Zoiets heb ik mijn leven nooit meegemaakt, dit was echt schandalig. We moesten vluchten", reageerde Feyenoords verdediger Gerard de Nooijer, "er was vooraf een enorm bedreigende sfeer. Dit had al aanleiding moeten zijn om de wedstrijd niet te laten doorgaan. We hebben toch gespeeld. Wij dachten nog dat de veiligheid van de spelers niet in het gedrang zouden komen."

Trainer Mario Been van Jong Feyenoord, die met een mes werd bedreigd, zei: Ik heb moeten rennen voor mijn leven. Dit had niets met voetbal te maken. De organisatie bij Ajax heeft gefaald. Bij dit duel waren er 25 stewards. Daar houd je niemand mee tegen. Op weg naar de kleedkamer stonden we voor een hek dat op slot zat. Daardoor hebben we nog meer klappen opgelopen."

Stappen

In een reactie op de kritiek van Been, liet Ajax-directeur Arie van Eijden weten dat hij het incident grondig gaat onderzoeken. Toch wilde hij niet direct reageren op de kritiek van de Feyenoorders. "De komende dagen moeten we objectief kijken welke groep hiervoor aansprakelijk is en beraden we ons op de volgende stappen."