GRONINGEN - De nieuwe wielerronde Noord Nederland Tour zal woensdag 23 juni voor het eerst verreden worden. De profronde zal de renners bijna tweehonderd kilometer van de stad Groningen naar Leeuwarden door de provincies Groningen, een stukje Drenthe en Friesland voeren. Dit maakte de organisatie donderdag in Groningen bekend.

De gemeenten Leeuwarden en Groningen zijn nauw betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe koers. Plaats van aankomst en vertrek wisselen jaarlijks tussen een der beide steden. De internationale wielerunie UCI heeft de Noord Nederland Tour als een wedstrijd in de zogeheten categorie 1.3 op de internationale agenda geplaatst, liet organisator de Stichting FrieGro weten. Naar verwachting zullen de grote topploegen meedoen. Of ook toprenners meerijden zal afhangen of de renners enthousiast over de rit worden, verwachten de organisatoren.

Aan het profevenement is ook een amateurrit verbonden. Die zal niet op dezelfde dag worden verreden, maar al op 19 juni. Daar worden tot 5000 deelnemers verwacht.