ALKMAAR - FC Groningen heeft AZ zaterdagavond de eerste nederlaag na de winterstop toegebracht. In Alkmaar won de geplaagde ploeg van Robert Maaskant met 1-0.

Groningen was al vijf wedstrijden op rij zonder zege en zag AZ twee weken geleden op de ranglijst al langszij komen. De Alkmaarders hadden hun eerste twee duels na de winterstop gewonnen en begonnen tegen Groningen sterk.

Jozy Altidore had zijn ploeg na vijf minuten op voorsprong moeten schieten, maar de Amerikaan schoot van dichtbij over. Na een goede beginfase van AZ werd Groningen sterker en kreeg het enkele kansen. Andraz Kirm profiteerde na een klein half uur van wanorde in de defensie bij de thuisploeg en verschalkte doelman Esteban.

Vlak voor rust werd AZ nog een keer gevaarlijk via Altidore, maar het schot van de spits werd gekeerd door Marco Bizot.

Rood Elm

Na rust was er minder voor beide doelen te beleven. Scheidsrechter Dennis Higler eiste de hoofdrol voor zich op door eerst Maaskant weg te sturen vanwege aanmerkingen op de leiding en later Viktor Elm de rode kaart te geven.

Met nog een half uur te spelen ging AZ met tien man op zoek naar de gelijkmaker, maar Groningen hield vrij gemakkelijk stand. Debutant Willie Overtoom was het dichtst bij. Zijn schot ging net naast.

Door de zege neemt Groningen voorlopig weer afstand van de onderste plekken en heeft het nog maar een punt achterstand op AZ, dat tiende staat.