NEWCASTLE - Eenzaam schuifelde Ronald Waterreus donderochtend over het vliegveld van Newcastle. In afwachting van de vlucht naar Eindhoven prefereerde de doelman van PSV ongeveer twaalf uur na de onnodige nederlaag (2-1) in St. James Park de stilte boven het samenzijn met zijn ploeggenoten. Hij wist het nu wel. Hij had geblunderd, tot twee keer toe zelfs. Doodzonde maar niet meer terug te draaien.

Waar Waterreus doelloos rondschuifelde, doodden veel spelers van PSV de tijd met het lezen van de kranten. Met twee bijna paginagrote foto's publiceerde de Daily Mail overtuigend bewijsmateriaal tegen de bij twee hoekschoppen falende Waterreus. Met de ogen dicht sprong hij te laat naar de veel hoger reikende Shearer en Speed. Zijn vuist kwam te laat om beide treffers te voorkomen.

Zwakke plek

"Ik ben op mijn zwakke plek gepakt", had de aan het einde van het seizoen bij PSV vertrekkende Waterreus direct na de wedstrijd al toegegeven. "Ik dacht dat ik de laatste weken beter op hoekschoppen reageerde. Het is helemaal mijn schuld dat we opnieuw Europees niet verder bekeren. Ik hoop dat afgevaardigden van mogelijk geïnteresseerde clubs niet hebben gekeken."

Kezman

Teleurgesteld over de uitschakeling uitte Mateja Kezman forse kritiek op de doelman die de afgelopen tien jaar bij PSV onder contract stond. "Hij maakt vaak fouten in belangrijke wedstrijden", foeterde de aanvaller. "Tegen Feyenoord en Anderlecht gebeurde dat ook. PSV is een club van net niet. Helaas."

Overtuigend stelde Kezman dat zijn afscheidstournee nog maar vijf competitiewedstrijden en minimaal drie treffers duurt. "Dan heb ik in vier jaar honderd doelpunten gemaakt. Het is dan tijd voor iets anders. Er is voldoende belangstelling voor mij. Ik heb na de winterstop ook in Europese wedstrijden goed gescoord", doelde hij de op de zes treffers in de laatste zes duels in de UEFA-beker.

Kindertreffers

"Birmingham City wil me graag hebben, Newcastle misschien ook wel. En er zijn nog twee Engelse clubs die belangstelling hebben getoond. Voor mij wordt het tijd voor iets anders. We hebben hier in Newcastle weer met angst gespeeld. En die twee tegentreffers waren kindertreffers."

Trainer Hiddink kon de kritiek van zijn topschutter wel begrijpen. "Ja, dat is Kezman. Die jongen is de afgelopen dagen alleen maar met de wedstrijd tegen Newcastle United bezig geweest. Hij geeft alles in zo'n duel. Kezman heeft een fantastische mentaliteit. Ik kan me voorstellen dat jullie dat wel eens bij andere PSV'ers missen. Zag je die Engelsen? Die duiken met honderd mijl per uur het strafschopgebied binnen. Prachtig. We zijn toch nog vaak te bang en lief."

Van Raaij

Voorzitter Harry van Raaij van PSV zag rustig toe hoe spelers en technische staf de teleurstelling verwerkten. "Ja, dit was ook mijn laatste Europese wedstrijd als voorzitter", besefte hij. "Ik ben ook best trots op deze ploeg. We zijn in de Champions League uitgeschakeld door twee ploegen die in de halve finale van de Champions League staan. Jammer genoeg was Newcastle te sterk. Maar al met al hebben we het in Europa niet slecht gedaan", aldus de preses.

Waterreus voegde zich bij het inchecken weer bij zijn ploeggenoten. Gelukkig voor hem kon hij een opmerking van een meegereisde sponsor van PSV niet horen. "Hee Youri", schreeuwde de man bij het zien van oud-voetballer en tv-voetbalanalist Youri Mulder. "Kun jij misschien ook keepen?"