PARIJS - Kiki Bertens heeft zaterdag de strijd gestaakt in de halve finales van het toernooi in Parijs.

De Wateringse had in haar partij tegen de als eerste geplaatste Italiaanse Sara Errani te veel last van haar rugblessure, waar ze de hele week al mee kampt.

Bertens stond in de eerste set met 5-0 achter toen ze besloot op te geven. Ze was als zogenoemde lucky loser doorgedrongen tot de laatste vier.

In haar partij tegen de Tsjechische Lucie Safarova had ze ook al veel last van haar rug. Na de wedstrijd liet Bertens zich lange tijd behandelen door de fysio, maar ze hoopte na een goede nachtrust zaterdag weer fit genoeg te zijn. Dit bleek echter niet het geval.

Ze werd in haar servicebeurt al meteen gebroken en kon Errani weinig tegenstand bieden. Ze overlegde op de baan nog met de fysio, maar besloot daarna toch te stoppen.

Fed Cup 

Captain Manon Bollegraf liet later op de dag weten dat Bertens niet in actie komt bij de Fed Cup van komende week. ''Vlak na de wedstrijd hebben we in overleg met haar fysio al besloten dat ze niet meegaat'', aldus Bollegraf. 

''Ze heeft haar rug de afgelopen week te veel geforceerd. Het is onverantwoord om haar in de Fed Cup te laten spelen. Het is jammer voor ons en voor haar, maar haar gezondheid gaat voor.''

Kopvrouw

De plaats van Bertens wordt ingenomen door Richel Hogenkamp. Nederland speelt vanaf woensdag in Eilat in de Europese Afrikaanse zone van de Fed Cup. De ploeg bestaat verder uit Arantxa Rus, Bibiane Schoofs en Angeliqe van der Meet.

Bollegraf: ''Het is natuurlijk vervelend dat we het zonder onze kopvrouw moeten doen, maar Arantxa is ook een goede kopvrouw. Zo kan het nu eenmaal lopen in de sport. Het is vooral voor Kiki te hopen dat het niet te lang gaat duren. We gaan vol goede moed zonder haar de klus proberen te klaren.''

Nederland zit samen met Slovenië, Bulgarije en Luxemburg in poule D.

Rust

Bertens kondigde zelf op de toernooisite al een rustperiode aan. "Ik zal drie, vier of vijf dagen rust nemen en dan zullen we zien hoe het gaat."

De nummer 65 van de wereld wilde na haar uitschakeling in de kwalificaties eigenlijk terug naar Nederland. Haar coach overtuigde haar echter om in Frankrijk te blijven. "Mijn onderrug deed zo veel pijn en ik wilde naar huis, maar mijn coach zei dat ik moest wachten."

"Toen ik in het toernooi kwam heb ik uren met de fysio doorgebracht, kreeg ik elke dag tape, maar de pijn werd elke dag steeds iets erger. Toen ik vanmorgen opstond, was het heel erg."

Bertens heeft geen idee wat de oorzaak is van haar klachten. "Ik weet niet precies wat het probleem is. Ik had vroeger wel eens last van mijn rug, maar daarna nooit meer. Er is veel irritatie en ik heb er alles aan gedaan, maar niets werkte."

Errani staat zondag in de finale tegenover de Duitse Mona Barthel. De tennisster uit Neumünster was veel te sterk voor de Française Kristina Mladenovic: 6-1 en 6-4.