DEN HAAG - Joop Alberda vertrekt aan het einde van dit jaar bij sportkoepel NOCNSF. De technisch directeur maakte woensdag bekend zijn werkgever officieel te hebben laten weten zijn op 31 december aflopende contract niet te zullen verlengen.

Alberda is sinds 1997 in dienst van de sportkoepel. Daarvoor leidde hij bij de Olympische Spelen van Atlanta (1996) de volleyballers naar olympisch goud. Alberda had bij zijn contractverlenging, kort na Sydney 2000, al te kennen gegeven dat zijn tweede olympiade de laatste zou zijn. In augustus behoort de -jarige Alberda bij de Olympische Spelen van Athene opnieuw tot het team de mission van NOCNSF.

Alberda

Een aantal redenen gaf Alberda in het Haagse perscentrum Nieuwspoort op voor het tijdstip waarop hij zijn beslissing bekendmaakte. "Ik wil in aanloop naar Athene op de eerste plaats rust in de tent en geen discussie tijdens de Olympische Spelen. Verder past dit bij mijn persoon: vooraf duidelijkheid, ongeacht het resultaat."

Peking 2008

Omstandigheden waaronder hij nog tot Peking 2008 was aangebleven waren niet denkbaar. Alberda: "Dit heeft mij altijd voor ogen gestaan. Een maand geleden heb ik daarover indringende gesprekken met een aantal personen gehad. Mijn besluit stond vervolgens vast. Het was geen kwestie van een betere aanbieding krijgen. Mijn argumenten waren logisch en helder."

Het is in elke functie uitkijken, doceerde Alberda, om niet tegen je eigen grenzen op te lopen. "De innovatie gaat door, maar de persoon is eindig. Pas op dat vernieuwing niet vervalt in, met alle respect, ambtelijkheid en democratie. Ik ga niet weg in slechte tijden. Ik ga weg omdat ik vind dat dit voor mij en voor het NOCNSF het beste is. Op een moment waarvan ik denk dat het goed is."

Vertrek

Alberda vertrekt niet omdat het voor de sport slechte tijden zouden zijn. "Ik ben nooit negatief over de toekomst van de sport geweest. In die moeilijke periode geloof ik niet zo. Ik geloof er wel heilig in dat de sport een geboren aanpasser is. Als het niet met geld kan, dan doen we het wel zonder! De goede topsporters hebben allemaal die mentaliteit. Een Leontien van Moorsel of Anky van Grunsven laten zich niet uit het veld slaan."

Over zijn toekomst liet Alberda zich niet al te nadrukkelijk uit. Recentelijk filosofeerde hij al eens over een Olympic Team, gefinancieerd uit het bedrijfsleven. "Maar op dit moment heb ik geen plan en geen enkele aanbieding. Mijn focus is slechts gericht op het bordes van de koningin, waar ik straks met de topsporters wil staan als we medailles hebben gewonnen. Meer niet. Eén ding acht ik zeker: ik blijf in de sport. Ik leef en ik ruik er naar. Iets anders doen kan ik me nauwelijks voorstellen."