GOUDA - Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik vindt dat 'het voetbal' desnoods moet meebetalen voor de inzet van extra camera's bij voetbalwedstrijden. Op die manier zouden scheidsrechters onder gelijke omstandigheden gebruik kunnen maken van digitale hulpmiddelen.

De voorzitter van Feyenoord deed zijn uitspraken maandag in het RTL-programma Voetbal Inside. Vorige week klaagde hij Ajacied Machlas aan bij de openbare aanklager van de KNVB, wegens een tot een strafschop leidende schwalbe in de wedstrijd tegen de Rotterdamse club.

Machlas

Bij Ajax - Feyenoord stonden acht camera's opgesteld, bij reguliere duels soms slechts twee. In dat geval zou de duikeling van Machlas waarschijnlijk niet goed in beeld zijn gebracht. Van den Herik: "Dan moet het voetbal zelf er maar voor zorgen dat er voldoende hulpmiddelen zijn. Ik ben best bereid daar een bijdrage aan te leveren."

Feyenoords preses vindt het te gek voor woorden dat de arbitrage altijd op eigen waarneming moet afgaan. "Na de val van Machlas liepen alle spelers van Feyenoord onmiddelijk naar een dichtbij staande monitor. Ze zagen wat er was gebeurd. De vierde official echter bleef op zijn plaats zitten. Terwijl hij Jol (de scheidsrechter) meteen had kunnen zeggen wat was gebeurd."

Eerlijkheid

Het ging hem, zo verklaarde Van den Herik, niet om de persoon Machlas. "Sommige mensen vinden het ongelukkig dat ik juist deze wedstrijd uitkoos voor een dergelijke actie. Dat moet dan maar. Maar het was zo overduidelijk, een heel mooie aanleiding om iets te ondernemen."

"Mocht het tot sancties hebben geleid, dan zouden die in voorkomende gevallen - heel terecht - ook voor spelers van Feyenoord gelden. Het gaat me om de kwaliteit en eerlijkheid van het voetbal, niet om Ajax of Feyenoord. Bovendien weet ik dat bij ons intern op dit soort gedrag wordt gelet."

Politiek

In zijn strijd voor elektronische hulpmiddelen sloot Van den Herik zelfs juridische stappen niet uit. "De FIFA bedrijft politiek. Het weet dat sommige landen het niet kunnen betalen een dergelijke maatregel in te voeren. Dus kost het stemmen voor meneer Blatter en gebeurt het niet."

"Ik vind dat mismanagement van de eerste orde en misschien moet daartegen ook eens iets worden gedaan. Alle middelen zijn er, maar er wordt geen gebruik van gemaakt. Ik zal me in zo'n geval op de KNVB richten. Die zoekt het dan vervolgens maar hogerop."

/SPORTFeyenoord verzoekt KNVB 'Schwalbes' te bestraffen