ROTTERDAM/ARNHEM - Voetbalclub Vitesse heeft voor een bedrag van ruim 400.000 euro strafvervolging afgekocht. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie in Rotterdam bevestigde dinsdag dat een strafzaak wegens valsheid in geschrifte en belastingfraude bij spelerstransfers in de periode onder oud-voorzitter Karel Aalbers is afgedaan met een boete. De Arnhemse club heeft het geld al in december 2003 overgemaakt.

Vitesse is ook af van de FIOD. De fiscale opsporingsdienst, die ook betrokken was bij het strafrechtelijk onderzoek, is akkoord gegaan met een naheffing van iets meer dan 725.000 euro.

Verrast

Vitesse reageerde dinsdag verrast op het nieuws. "Omdat het voor ons eigenlijk geen nieuws meer was", aldus een woordvoerdster van de Arnhemse club. "Deze zaak was voor ons al in november 2003 afgerond en heeft absoluut geen invloed op de begroting van het lopende seizoen. Sterker: we hebben jarenlang een bedrag gereserveerd voor deze zaak omdat we wisten dat er een naheffing zou komen."

De FIOD en de Economische Controle Dienst (ECD) hebben vanaf januari 2001 onder leiding van het landelijk parket strafrechtelijk onderzoek gedaan naar Vitesse en voormalig bestuursvoorzitter Aalbers. Het onderzoek richtte zich vooral op belastingfraude bij de transfers en arbeidsovereenkomsten van Nikos Machlas, Pierre van Hooijdonk, Roy Makaay en Ferdie Vierklau.

Het landelijk parket is tot de conclusie gekomen dat Aalbers destijds eigenmachtig heeft opgetreden en dat er binnen Vitesse verder niemand op de hoogte was van de betwiste afspraken en regelingen. Met het betalen van de boete en de naheffing sluit Vitesse het boek Aalbers definitief.

Rechter

Een jaar geleden maakte het OM bekend dat het Aalbers wel wil vervolgen voor belastingontduiking en valsheid in geschrifte rond de transfers van genoemde voetballers. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak voor de rechter komt, omdat op verzoek van Aalbers eerst nog getuigen worden gehoord.