EINDHOVEN - Arjen Robben komt dit seizoen niet meer in actie voor PSV. De 20-jarige aanvaller, die komende zomer voor veel geld naar Chelsea overstapt, blijkt zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen (5-0) opnieuw een scheurtje in zijn dijbeenspier te hebben opgelopen.

Videoverslag PSV - FC Groningen: breedband

Videoverslag PSV - FC Groningen: smalband

Een mri-scan bevestigde de diagnose. De technische staf van PSV schat in dat Robben zeker zes weken uitgeschakeld is. Of de jonge international tijdig hersteld en wedstrijdfit is voor het EK in Portugal (vanaf 12 juni), is dan ook twijfelachtig.

"Ik realiseer me dat het seizoen bij PSV erop zit", zei Robben maandag. "De dokter heeft me verteld dat het zes weken duurt. Maar, ik heb goede hoop dat ik het EK kan halen. Dat ik de voorbereiding mis, hoeft niet zo'n ramp te zijn. Het EK begint dan wel over zes weken, maar het duurt ook een maand. Ik ga ervan uit dat ik het EK haal."

Hiddink

"Arjen heeft zijn laatste wedstrijd voor PSV gespeeld. En het was kort", verzuchtte coach Guus Hiddink zondag. Robben kwam in de e minuut voor de eerste keer weer het veld in, nadat hij op 11 maart in de UEFA-bekerwedstrijd bij Auxerre (1-1) een soortgelijke blessure had opgelopen. Een kwartier later moest de voormalige speler van FC Groningen van het veld worden gedragen, nadat de pijn tijdens een lange sprint opnieuw in zijn dijbeen was geschoten.

"Het is op een nieuwe plek, vlak boven de wond die net was genezen", legde Hiddink uit. "Het is heel sneu en zuur voor hem en ook heel schadelijk voor PSV. Het was de bedoeling dat hij woensdag tegen Newcastle in het basisteam zou spelen. Het is absoluut niet zo dat we hem te vroeg hebben gebracht. Hij is de afgelopen week maximaal getest en het bleek volledig verantwoord om hem in deze wedstrijd weer in te zetten."

Dijbeen

Het is feitelijk de tweede keer dit seizoen dat Robben kort nadat hij genezen is verklaard, weer op dezelfde manier en aan dezelfde spier geblesseerd raakt. Op 21 februari in de uitwedstrijd tegen SC Heerenveen (3-2) kreeg hij voor de eerste maal last van zijn dijbeen.

Gedonder

"Toen begon het gedonder", concludeerde clubarts Cees Rein van den Hoogenband, die sprak van een huis-tuin-en-keuken blessure. "We hebben hem in die wedstrijd acuut gewisseld. Hij heeft toen een paar wedstrijden gemist. Juist voor het uitduel met Auxerre was hij weer helemaal klachtenvrij. Toch ging het fout in die wedstrijd. Een hamstringblessure blijft een ongrijpbaar fenomeen, maar blijvende schade houd je er niet aan over. Vraag maar aan Mark van Bommel."

Van den Hoogenband besefte zondagmiddag dat de kritiek op de medische staf van PSV weer zal losbarsten. "Achteraf kletsen is altijd gemakkelijk. We hebben Robben op dezelfde manier behandeld als alle andere spelers in het verleden met een dergelijke blessure. Er staat vier tot zes weken voor. Het verschilt per geval. De speler dient zelf aan te geven hoe hij ervoor staat. Maar uiteraard blijf ik medisch eindverantwoordelijk."

De vader van topzwemmer Pieter van den Hoogenband benadrukte dat Robben op zijn weg terug naar het basisteam "absoluut" niet onder druk is gezet. "Natuurlijk was de return tegen Newcastle een mooi doel, maar we hebben niets geforceerd. Dat doen we nooit bij PSV. Zelf wilde hij dolgraag weer spelen. Wij hebben hem zelfs moeten afremmen. Hij is door onze fysioloog Luc van Agt getest tot de dood erop volgt. Alles doorstond hij prima."

Ramp

"Het is een ramp voor hem. Ook zijn deelname aan het EK is in gevaar. Want misschien is hij tegen die tijd wel weer fit, maar wedstrijdritme komt hij hoe dan ook te kort. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Een speler die in korte tijd twee keer een scheurtje oploopt in zijn dijbeenspier. Het is puur toeval."