LOUISVILLE - Alle onderdelen van het WK veldrijden in de Amerikaanse plaats Louisville zullen op zaterdag worden afgewerkt.

De organisatie heeft daartoe besloten wegens het gevaar van overstromingen. Het water in de Ohio River staat inmiddels zo hoog, dat die zondag buiten zijn oevers dreigt te treden. Dan zou de omgeving en een deel van het WK-parcours kunnen onderlopen.

De vrouwen, met titelverdedigster Marianne Vos, starten om 11.00 uur plaatselijke tijd (17.00 uur Nederlandse tijd), de mannen elite om 14.30 uur (20.30 uur in Nederland).

De titelstrijd van de junioren en de beloften stond al voor zaterdag op het programma. Zij worden nu om 9.45 respectievelijk 12.30 uur weggeschoten in Louisville.

Voor bondscach Johan Lammerts wordt het derhalve een druk dagje. Hij deed er laconiek over en zei geen probemen te verwachten.

''Wij zijn heel flexibel. Het was vandaag zonnig, maar koud. Het is vijf of zes graden onder nul. Het parcours is nu hard, maar dat kan morgen anders zijn. Het is zeker niet in ons nadeel."

Logische beslissing

"Soms moet je een uur voor de wedstrijd nog een beslissing nemen, over de bandenkeuze of de druk van de banden. De renners weten zich heel goed voor te bereiden, hebben de juiste instelling.''

Lammerts vond het besluit van de WK-organisatie alle categorieën op zaterdag te laten rijden wel logisch. ''We gaan af op de informatie die ons heeft bereikt. Het schijnt dat de rivier stroomafwaarts steeds hoger wordt en zondag buiten zijn oevers kan treden.''

Lars van der Haar, WK-debutant bij de elite, maakt er zich ook niet al te druk over. ''We rijden allemaal zaterdag. Ik ben er klaar voor, de omstandigheden zijn goed'', twitterde de wereldkampioen bij de beloften van vorig jaar.