HOOFDDORP - Kiki Bertens is vrijdag doorgedrongen tot de halve finales van het WTA-toernooi van Parijs. De Nederlandse toonde zich te sterk voor de Tsjechische Lucie Safarova, de nummer achttien van de wereld: 6-1 en 7-5.

Bertens, de mondiale nummer 65, plaatste meteen een break dankzij enkele winners. Safarova brak snel terug, maar Bertens deelde in het restant van de eerste set de lakens uit, vooral door sterk serveerwerk en goede tempowisselingen in de rally’s.

In het tweede bedrijf leverde Safarova meteen haar opslag in. De Tsjechische wist daarna het aantal onnodige fouten terug te brengen. Mede daardoor herstelde ze later in de set het evenwicht. Op 5-5 wist Bertens echter weer te breken, waarna ze de partij uitserveerde.

In de volgende ronde neemt ze het op tegen de Italiaanse Sara Errani. De nummer eén van de plaatsingslijst had later op vrijdag ruim drie uur nodig om zich te ontdoen van de Spaanse Carla Suarez Navarro: 7-5 4-6 7-5.

De Nederlandse werd als lucky loser toegelaten tot het toernooi. In de achtste finales verraste ze donderdag Dominika Cibulkova. De kans is nu heel groot dat Bertens maandag, bij het uitkomen van de nieuwe wereldranglijst, in de top vijftig staat.

Rugblessure

Bertens liet na afloop weten dat ze nog steeds wordt gehinderd door een rugblessure, die ze maandag opliep in de laatste kwalificatiepartij die ze verloor. ''Ik had dinsdag een dag rust, die had me goed gedaan. Maar nu worden de klachten met de dag erger. Vandaag was het echt heftig.''

De Nederlandse volgde het duel van haar volgende tegenstandster Errani bij de fysio op de massagetafel. ''Zij heeft gelukkig ook een lange partij in de benen, misschien is ze nu ook een beetje moe.''

Na een goede nachtrust hoopt ze zaterdag fit genoeg te zijn om de Italiaanse goed partij te kunnen bieden. ''Ik weet in ieder geval dat ik niets kan forceren. Op de lange termijn kan dit geen kwaad. Het is nu gewoon lastig'', aldus Bertens, die ondanks haar drukke week in Parijs volgende week om de Fed Cup wil spelen.