AMSTERDAM - Giedo van der Garde rijdt komend seizoen in de Formule 1 voor het team van Caterham.

Door Anne Joldersma

Hij tekent een contract voor één seizoen met van beide kanten de intentie om te verlengen.

Van der Garde wordt bij het Britse team de tweede rijder naast de Fransman Charles Pic en gaat met nummer 21 rijden. Vorig seizoen was hij testrijder voor Caterham.

Hij is de eerste Nederlander in de Formule 1 sinds Christijan Albers in 2007. Van der Garde maakt zijn debuut op 17 maart bij de Grand Prix van Australië in Melbourne.

De coureur zei vrijdag tegenover NUsport dat hij erg blij is dat hij eindelijk zijn stoeltje bemachtigd heeft in de hoogste raceklasse. "Het komt inderdaad redelijk laat rond, maar dat neemt de pret niet weg. Ik denk dat het goed is om eindelijk weer eens een Nederlander in de Formule 1 te hebben. Volgende week gaat het echt beginnen met de testsessies in Jerez."

Realistisch

Van der Garde, die gesteund wordt door zijn persoonlijke sponsor McGregor en de schoonzoon is van miljardair Marcel Boekhoorn, vindt niet dat mensen met geld de plaats innemen van de echte toptalenten.

"De realiteit is dat je nu eenmaal sponsors mee moet nemen. Daar kan je niet omheen. Maar je moet ook echt wel wat kunnen. Ik ben ervan overtuigd dat Caterham daarom mij gekozen heeft. Ik heb me vorig jaar ook laten zien in de GP2 en de vrijdagtrainingen."

De Nederlander is realistisch over de verwachtingen voor komend seizoen. "Caterham is nog steeds een jong team waar elke week nieuwe mensen bij komen. In principe doen we niet mee voor de top tien, tenzij het een gekke race is."

"Een regenrace bijvoorbeeld met veel uitvallers. Ik wil dit jaar vooral veel leren van mijn teamgenoot Charles Pic. Hij heeft een jaar meer ervaring en kent alle circuits. Ik nog niet. Uiteindelijk wil ik hem wel verslaan."

Jong team

Cyril Abiteboul, CEO van Caterham, zei erg tevreden te zijn met het aantrekken van Van der Garde. "Hij reed vorig jaar sterk in ons GP2-team en als testrijder. Giedo is een pure racer, iets dat niet veel rijders in de Formule 1 hebben."

De keuze voor de Nederlander is volgens Abiteboul makkelijk te verklaren. "Hij heeft alle belangrijke raceklassen in aanloop hier naartoe gedaan. Karten, de Formula Renault-series, Renault Young Driver-tests en de GP2. Als je daar sterk rijdt, kan je overal sterk rijden."

"Voor ons als jong team wordt het moeilijk om punten te scoren. Dat kan alleen in uitzonderlijke situaties. Giedo is een coureur die onder zware omstandigheden tot zijn recht komt. Dat is voor ons een belangrijke reden om met hem de Formule 1 in te gaan", stelde de CEO.

Marussia

Het management van Van der Garde sprak de afgelopen weken ook met de renstallen Marussia en Force India voor een stoeltje in de Formule 1, zo onthulde zijn manager Jan Paul ten Hoopen.

''Caterham sprak op zijn beurt met Vitali Petrov, Bruno Senna, Liuz Razia en Heikki Kovalainen. Zo gaat dat in de Formule 1. Onderhandelen kost tijd en een goede deal nog meer. Caterham heeft met Giedo de beste deal. Het is echt een 'big deal' mag ik wel zeggen."

Bekijk een reactie van Giedo van der Garde: