HOOFDDORP - Co Adriaanse keert waarschijnlijk niet meer terug als trainer in de voetbalwereld.

"Het is voor mij tijd om met pensioen te gaan", zei de 65-jarige oud-coach van onder meer AZ en Ajax op het AZ Topcoaches Seminar, waar ook bondscoach Louis van Gaal en AZ-trainer Gertjan Verbeek aanwezig waren.

"Ik ben van een andere tijd. Ik doe momenteel helemaal niks. Of ik nog als trainer terugkeer? Die kans is klein. Het is mooi dat ik af en toe dit soort dingen bij AZ mag doen. Dat soort uitstapjes komt erg gelegen nu ik onder de AOW val."

Adriaanse betreurt sommige veranderingen in het voetbal. "Het juichen van spelers is vreselijk. Vroeger stak Johan Cruijff een hand in de lucht, deed een hupje en bedankte de aangever. Laatst zag ik spelers zelfs een treintje nadoen op de achterlijn."

Plakplaatjes

De coach herinnert zich nog meer voorbeelden waarbij hij merkte dat er sprake was van een generatiekloof tussen hem en de spelers.

"Die John Guidetti ging na een doelpunt tegen ons planken op de achterlijn. Ik kende het niet. Al die spelers zitten ook helemaal vol plakplaatjes. Bij Red Bull Salzburg liep er eentje met allemaal Aziatische tekens op z’n lijf. Hij wist zelf niet eens wat er stond."

In 1984 begon Adriaanse zijn trainerscarrière in het betaalde voetbal bij PEC Zwolle. Daarna was hij hoofdverantwoordelijke bij FC Den Haag, Willem II, Ajax, AZ, FC Porto, Metallurg Donetsk, Al-Sadd, Red Bull Salzburg en FC Twente.