ROTTERDAM - Met een onverwacht doelpunt in de 89e minuut bezorgde Dirk Kuijt Feyenoord zondagmiddag een punt in de klassieker tegen Ajax. De Amsterdammers leken lange tijd een verdiende overwinning te boeken in De Kuip, maar een moment van onoplettendheid in de slotfase kostte de vrijwel zeker aanstaande landskampioen uiteindelijk twee punten, 1-1.

Tegen Ajax was het elftal van coach Bert van Marwijk vooral aanvallend vaak machteloos. De trainer posteerde Smolarek en Lurling op de vleugels, maar beide buitenspelers hadden een zware dobber aan hun directe tegenstanders Maxwell en De Jong, waardoor Feyenoord nauwelijks dreigend kon worden.

Vooral Maxwell speelde een uitstekende wedstrijd aan Amsterdamse kant. De Braziliaan, in de belangstelling van enkele Europese topclubs, stond defensief zijn mannetje, maar was vaak ook op de helft van Feyenoord te vinden. Aan de rechterkant kwam ook De Jong veelvuldig op. Veelzeggend was dat de jonge international zelfs een keer werd afgevlagd wegens buitenspel.

Kansen

De beste kansen waren voor de pauze dan ook voor Ajax. Van der Vaart was drie keer dicht bij een doelpunt, maar werd even zovele keren gestuit door de goed keepende Zoetebier. De aanvoerder van de Amsterdammers is de laatste tijd sowieso niet gelukkig in de afwerking. Vorige week tegen FC Groningen scoorde hij voor het eerst sinds 14 december weer eens. Feyenoord kreeg geen enkele kans; alleen Kuijt was een keer gevaarlijk met een afstandsschot dat naast ging.

Ook na de pauze bleef Ajax het beste van het spel houden, al kreeg het duel wel een steeds opener karakter. De eerste serieuze waarschuwing gaf Wesley Sneijder. De middenvelder trapte een vrije trap, buiten bereik van Zoetebier, op de paal. Even daarvoor had Buffel de beste kans van Feyenoord om zeep geholpen. Vrij voor Lobont raakte hij slechts het zijnet.

Initiatief

Na die mogelijkheid van Buffel nam Ajax het initiatief stevig in handen. Een doelpunt leek slechts een kwestie van tijd. In de 68e minuut maakte Ibrahimovic het verdiende doelpunt. Van der Vaart schudde op de linkerflank Ghaly af en gaf de Zweed de kans de openingstreffer in de boeiende topper te maken. Via een been van een Feyenoorder rolde de bal uiteindelijk het doel in, 0-1.

Tot de 89e minuut leken de Amsterdammers die felbegeerde overwinning eenvoudig over de streep te trekken. Feyenoord bleef echter vechten en hopen op een zeldzaam kansje. Dirk Kuijt bezorgde de bomvolle Kuip uiteindelijk een goede middag. Op een assist van de ingevallen Van Persie maakte hij de 1-1.

'Pasen naar de kloten'

Trainer Ronald Koeman baalde er van. "Pasen naar de kloten", foeterde hij. "Als je zoveel beter speelt dan je tegenstander, mag het hier na 90 minuten nooit 1-1 staan", zei Koeman na afloop met een zuur gezicht.

De Amsterdamse oefenmeester weet echter ook dat zijn elftal de nieuwe kampioen van Nederland wordt. Bij winst was er de mogelijkheid dat zijn ploeg zich volgende week in de thuiswedstrijd tegen RBC Roosendaal al had mogen laten kronen tot 's lands beste voetbalploeg. Na het puntenverlies tegen Feyenoord lijkt het meest waarschijnlijke scenario dat Ajax in de uitwedstrijd bij NEC (25 april) niet meer te achterhalen is voor de concurrentie. Ook de eerste landstitel onder Koeman werd in Nijmegen behaald.

Tweede plaats

Voor Feyenoord kwam het puntenverlies veel harder aan. De Rotterdammers strijden samen met PSV om de tweede plaats op de ranglijst; een positie die recht geeft op de voorronde van de financieel lucratieve Champions League. Met nog vijf duels te gaan, is de achterstand van de Rotterdammers weer opgelopen tot drie punten. Feyenoord moet dus vanaf nu hopen op enkele misstappen van de Brabanders, zeker omdat PSV ook een beter doelsaldo heeft.

De manier waarop Ajax op paaszondag met Feyenoord speelde, belooft weinig goeds voor de Rotterdammers. De ploeg van Ronald Koeman was eigenlijk op alle fronten beter dan de huidige nummer drie van de eredivisie. "Als Ajax het beter had uitgespeeld, was het hier nooit een gelijkspel geworden", zei Feyenoord-trainer Bert van Marwijk na afloop. "Ik denk dat we heel blij mogen zijn met dit gelijke spel."

Heitinga

Koeman gaf na afloop de zwartepiet aan Johnny Heitinga. De jonge international verspeelde in de 89e minuut de bal op kinderlijke wijze aan Lazovic, die de bal via de kluts bij zijn collega-invaller Van Persie bracht. Deze bediende Kuijt op maat, die vervolgens de 1-1 binnen mocht tikken.

"Heitinga had die bal gewoon het stadion moeten uitrammen", aldus Koeman. "Maar ik denk dat hij dat de volgende keer wel zal doen. Hij is nu gestraft voor zijn fout. In zo'n situatie mag je het op die plaats in het veld nooit voetballend proberen op te lossen. Nu kost het je twee punten, maar zo'n fout kan je in een andere situatie ook de Champions League kosten."

Foutje

Heitinga bracht met zijn fout een bijna perfecte wedstrijd van Ajax om zeep. De 19-jarige verdediger was het na afloop eens met zijn coach. "Natuurlijk voel ik het. Ik ben er echt kapot van en het was echt niet mijn inzet vandaag om zo te eindigen. Misschien moet ik wat meer een Engelse of Italiaanse mentaliteit krijgen en het anders oplossen. Je wordt nou eenmaal afgerekend op een foutje, niet op wat je de rest van de 89 minuten laat zien."