TOKIO - Badmintonster Mia Audina heeft zondag het Japan Open in Tokio gewonnen. De als vierde geplaatste Nederlandse versloeg in de finale de nummer één van de wereld, de Chinese Ruina Gong. Audina won de wedstrijd met 7-11 11-7 11-7.

De Rotterdamse verloor vorige maand in een week tijd nog tweemaal van Ruina Gong, in de finale van het Zwitsers Open en in de halve finales van het All England. Een week geleden kreeg ze niet de kans zich met de Chinese wereldtop te meten, omdat ze bij het Koreaans Open in Seoul er mede door ziekte in de kwartfinales uitvloog tegen de thuisspelende Jun Dae Youn. "Misschien dat ik dat kan vergeten als ik hier win", had Audina in Tokio voor de finale nog gezegd.

Het Japan Open won ze al eens, in 1997. Toen kwam ze nog voor Indonesië uit. Twee jaar later besloot ze naar Nederland te verhuizen, waar ze trouwde met een gospelzanger. De 24-jarige Audina baarde tien jaar geleden opzien door in de finale van de Uber Cup, het WK voor vrouwenlandenteams, de finale te beslissen in het voordeel van Indonesië. Ze was toen 14. Twee jaar later won ze bij de Olympische Spelen van Atlanta zilver.

Goud

In Athene wil Audina goud en daarvoor zal ze moeten afrekenen met de Chinese wereldtop. In dat opzicht is het voor haar een opsteker dat ze de afgelopen twee maanden met alledrie de Chinese speelsters boven haar al eens afrekende. Nu leverde dat haar de toernooiwinst op, in Basel en Birmingham moest Audina Ruina Gong ruimschoots voor laten gaan.

"Ik speel goed en ben in een veel betere vorm dan in Zwitserland en Engeland", zei ze al zaterdag, de dag van haar zege op de Chinese nummer twee van de wereld. In de halve finales versloeg Audina Zhou Mi. In twee dagen tijd was dat een uitstekende oogst voor de mondiale nummer vier. Haar laatste winst in een grandprixtoernooi dateerde bovendien alweer van begin november , toen ze het toernooi van Taiwan won.

Mentaal was voor Audina ongetwijfeld zondag de belangrijkste slag. Het was namelijk voor het eerst dat ze Ruina Gong versloeg. In vijf eerdere ontmoetingen, de eerste in 2001, was ze daarin nooit geslaagd. Tegen Zhou Mi is die balans een stuk gelijkwaardiger. Na zaterdag staat het in onderlinge ontmoetingen -5 voor de Chinese.