PALMA DE MALLORCA - Het Daviscupduel Spanje - Nederland in Palma de Mallorca is zaterdag na de derde set in het dubbelspel afgebroken wegens een regenbui die niet meer ophield voor het invallen van de avond. Spanje stond bij het afbreken op voordeel: -3 6-2 3-6 door Rafael Nadal/Tommy Robredo tegen Martin Verkerk/John van Lottum.

Vrijdag had Spanje al een voorsprong van 2-0 genomen door overwinningen in het enkelspel van Carlos Moya tegen Martin Verkerk en Juan Carlos Ferrero tegen Raemon Sluiter.

De wedstrijd was - opnieuw in aanwezigheid van de Spaanse koning Juan Carlos - begonnen onder aangename zonneschijn. Captain Tjerk Bogtstra van Oranje had geen reden gezien na de kansloze nederlagen in de enkelspelen van vrijdag zijn opstelling voor het dubbelspel te wijzigen.

Martin Verkerk en John van Lottum, succesvol tegen India en Canada, speelden tegen Tommy Robredo en de Rafael Nadal. Hij is ondanks zijn 17 jaar een beer van een kerel en ook het grootste talent van de wereld.

Missers

In de beide eerste sets van het dubbelspel kreeg de kansloze vertoning van vrijdag ogenschijnlijk een vervolg. Verkerk en Van Lottum verzuimden de eerste game te winnen ondanks twee breekpunten, kwamen daarna met ontzettende missers van vooral Van Lottum met 0-5 achter en verloren de eerste set met 3-6. In de tweede set leden de beide oranjespelers nog steeds aan een lethargie die in de Daviscup ongekend is. Het resultaat was verlies van de tweede set met 2-6.

Pas in de derde set kwam voor het eerst de typische Daviscupstrijd naar boven. Verkerk won de eerste game, waarna de zwak spelende Robredo zijn servicebeurt moest inleveren. Nederland leidde met 2-0, liep uit naar 3-0 en won de set verdiend met 6-3.

Wolkendek

In de tussentijd was de zon verdwenen achter een grijs wolkendek dat een steeds donkerder kleur aannam. Tijdens de laatste punten van de derde set vielen de eerste druppels. Tijdens de pauze naar de vierde set veranderde het gedruppel in een echte bui. Die duurde zo lang dat het slot van de wedstrijd naar zondagochtend (aanvang .30 uur) moest worden verplaatst.