KERKRADE - Het vrijkaartje voor de eerste twee ronden van de Intertoto Cup kan naar Kerkrade worden gestuurd. Roda JC weet na de eenvoudige zege op NEC (4-0) vrijdagavond dat het verzekerd is van een hogere eindklassering dan de Nijmeegse ploeg. En daarmee mogen de Limburgers later in de Europese nacompetitie instappen met als inzet een startbewijs voor de UEFA-beker.

Om het mislukte seizoen nog een beetje kleur te geven, zocht Roda-trainer Vloet de voorbije dagen naar nieuwe doelen voor zijn aangeslagen ploeg. De knock-out voor rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal was hard aangekomen in het Kerkraadse kamp. Het amuseren van het publiek moest de belangrijkste doelstelling in de slotfase van de competitie worden. Roda JC werd daarin vrijdagavond meteen op haar wenken bediend door het onthutsend zwakke NEC, dat de gastheer geen strobreed in de weg legde.

Gepruts

NEC speelde ongeïnspireerd, slordig en fantasieloos. Stampvoetend van ergernis volgde trainer Neeskens het gepruts van zijn team. Vooral vlak na rust leek NEC eerder een bondgenoot dan een tegenstander van het fellere Roda JC, dat met oogstrelende treffers van Filipovic en Kone op een geruststellende marge kwam (3-0). Redan had in de eerste helft met een rake schuiver de Limburgers op voorsprong gezet. Het was typerend voor het spel van NEC dat Wielaert een kwartier voor de tijd een strafschop miste.

Zijn inzet spatte uiteen op de lat. Het slotakkoord was voor Redan, die met zijn tweede treffer de eindstand bepaalde op 4-0. Roda JC mag na de zege iets langer vakantie vieren, NEC kan zich opmaken voor een kort zomerreces. Al moeten de Nijmegenaren zich afvragen wat ze in de Intertoto te zoeken hebben. Overigens heeft Heerenveen zich als derde club ingeschreven voor de Intertoto, maar die ploeg zal zich rechtstreeks plaatsen voor 'Europa'.