PALMA DE MALLORCA - Een afgang was het en niets anders. Het Nederlandse tennisteam won op de eerste dag Daviscup tegen Spanje in Palma de Mallorca niet eens één set. Martin Verkerk kreeg klop van Carlos Moya met 2-6 5-7 4-6 en Raemon Sluiter van Juan Carlos Ferrero met 2-6 2-6 4-6. De slachtpartijen in de stierenvechterarena duurden bij elkaar 4 uur en 12 minuten.

Spanje kan de kwartfinale voor de wereldgroep zaterdag in het dubbelspel reeds beslissen wanneer de verse krachten Rafael Nadal en Tommy Robredo het opnemen tegen Martin Verkerk en John van Lottum.

Mirakel

De kans dat de wedstrijd nog een gunstige wending neemt voor Oranje, is minimaal klein. Eenmaal in de lange historie van het landenteamtennis om de Daviscup heeft Oranje dit mirakel verricht, in 1997 in Boekarest tegen Roemenië. Voinea en Pavel waren zeven jaar geleden niet van het kaliber van Moya en Ferrero, beiden gerangschikt in de topzeven van de wereldranglijst en in eigen land op gravel schier onverslaanbaar. Moya en Ferrero zijn beiden oud-winnaars van Roland Garros. Ferrero haalde de laatste vier jaar steeds minimaal de halve finale.

Oranje had onder leiding van captain Tjerk Bogtstra de ontmoeting tegen Spanje langdurig en grondig voorbereid. De ploeg was al een week op het eiland. De preparatie op het zware duel kon niet beter. Martin Verkerk en Raemon Sluiter hebben gevochten voor wat ze waard waren. Tegen de beide Spaanse grootheden uit het tennis was die waarde niet enorm. Het verschil in klasse was veel te groot voor ook maar een minimale kans op een succesje te krijgen.

Overklast

Martin Verkerk trof in de eerste set een sublieme Moya tegenover zich. Op Roland Garros had de Alphenaar nog gewonnen van de man die in Palma is geboren. Nu werd hij overklast en moest Verkerk erkennen dat Moya in topvorm een betere tennisser is dan hij.

Verkerk, wiens service met drie aces en twaalf dubbele fouten niet glorieerde, knokte zich wel naar een setpoint in de tweede set. Daar had de partij misschien kunnen kantelen. Moya serveerde het gevaarlijke moment weg en sleepte direct daarna de set binnen, waarna de derde geen kunst meer was. "Als hij in vorm is dan is Moya beter dan ik", zei Verkerk.

Trager

Raemon Sluiter had al eens van Ferrero gewonnen, in Eindhoven op snel hardcourt. In Palma waren de omstandigheden totaal anders. Ferrero, de beste gravelspeler ter wereld, stond op zijn geliefde ondergrond die ook nog eens iets trager was geworden door de regen in de nacht in de nacht en de ochtend. "Dat was zeker niet in ons voordeel", legde Sluiter uit. De Rotterdammer was gaan slapen met het idee dat hij Ferrero zou kunnen verslaan. "Misschien ben ik iets te overmoedig geweest in mijn commentaren vooraf", stelde hij. "Ferrero stond fantastisch te retourneren. Hij legde de druk en liet mij rennen en daar houd ik helemaal niet van."

Het Nederlandse team loofde de Spaanse overwinnaars om hun getoonde tenniskwaliteit. Captain Tjerk Bogtstra zei dat de klappen van de eerste dag verstouwd worden om zaterdag vol goede moed te proberen het dubbelspel te winnen. "Als dat lukt zitten we nog steeds in de wedstrijd."