EINDHOVEN - In de jacht naar de enige overgebleven hoofdprijs van het seizoen werd PSV donderdag bestraft voor de amateuristische wijze waarop de ploeg de slotfase van de eerste helft tegen Newcastle United uitspeelde. In alle opwinding over hard en onbestraft Engels spel verloren de Eindhovenaren voor even de organisatie binnen de ploeg.

Ze moesten vervolgens toestaan hoe de bezoekers zich met een gevreesde tegentreffer en een uiteindelijk gelijkspel (1-1) een uitstekende uitgangspositie voor de return van woensdag in de kwartfinale van de UEFA-beker verschaften.

Tegenslag

Met zijn doelpunt in blessuretijd van de eerste helft bezorgde Jenas de thuisploeg een flinke tegenslag. Bij monde van trainer Hiddink verklaarden de Eindhovenaren in de aanloop van de wedstrijd tegen de huidige nummer vijf van de Premier League het voorkomen van tegendoelpunten heilig.

Wil PSV nu nog kans maken op een ticket voor de halve finale van de UEFA-beker dan zal het woensdag in het altijd kolkende St. James Park minimaal een keer moeten scoren. Meevaller voor trainer Hiddink is dat hij in de uitwedstrijd waarschijnlijk weer een beroep op Robben kan doen.

Bilspier

In zijn zoektocht naar de ideale basisformatie voor de eerste ontmoeting verkoos de oefenmeester van PSV middenvelder Van der Schaaf boven de pas net van een blessure aan de bilspier herstelde Vogel. De oud-speler van Vitesse speelde vlak voor zijn verdediging en moest de aanvoer naar de gevaarlijke Engelse spitsen Shearer en Bellamy zoveel mogelijk blokkeren. Hiddink zal Van der Schaaf ongetwijfeld op het hart hebben gedrukt om onnodige overtredingen achterwege te laten.

De boodschap aan de vaak wild spelende middenvelder bleek voor de zoveelste keer aan dovemansoren gericht. Van der Schaaf maakte ter hoogte van de middenlijn al na twaalf minuten een volkomen onnodige overtreding op Shearer en kreeg van de warrig leidende Franse scheidsrechter Veissière terecht de gele kaart.

Van der Schaaf was eveneens de oorzaak van de rommelige slotfase van de eerste helft. Hij kwam in de veertigste minuut tijdens een kopduel met zijn hoofd in aanraking met een arm van Cramble. De PSV'ers wonden zich zo op over het incidentje dat de organisatie binnen de ploeg volkomen zoek raakte.

Strijdwijze

Na een overtreding van diezelfde Van der Schaaf op Bernard kon Jenas in de blessuretijd van de eerste helft na een goed genomen vrije trap van Robert de gelijkmaker achter Waterreus koppen. De amateuristische wijze waarop PSV de tegentreffer incasseerde, stond haaks op de professionele strijdwijze waarmee de Eindhovenaren voor eigen publiek waren begonnen. Gesteund door een serie van acht Europese duels zonder nederlaag begon PSV volwassen aan de wedstrijd. De ploeg viel gedoceerd aan en kwam na vijftien minuten op voorsprong door een schitterende treffer van Kezman. De spits liet doelman Given met een geplaatst schot kansloos.

Met het doelpunt toonde Kezman voor de derde keer op rij tijdens een thuiswedstrijd in de UEFA-beker zijn visitekaartje aan mogelijk geïnteresseerde clubs. Voor eigen publiek tegen Perugia en Auxerre was de aanvaller goed voor vier treffers.

Omhaal

Een beetje hersteld van de tegentreffer van Jenas begon PSV sterk aan de tweede helft. Bouma was in de vijftigste minuut dichtbij een doelpunt. De verdediger kopte echter hard op de lat. Op aangeven van Bogelund was Kezman in de 66e minuut bijna succesvol met een omhaal.

In de jacht op de tweede treffer bracht Hiddink vervolgens Vogel voor Van der Schaaf. De snelle Rommedahl loste De Jong af. Ook in de nieuwe samenstelling domineerde de thuisploeg de wedstrijd. Jammer voor PSV was dat Kezman net een paar centimetertjes tekort kwam om uit een voorzet van Rommedahl raak te koppen. Wegens het uitblijven van een tweede Eindhovense treffer verlieten de spelers van Newcastle United als morele winnaars het speelveld.