EINDHOVEN - Gesteund door een goede reeks prestaties in Europese bekertoernooien vervolgt PSV donderdagavond voor eigen publiek de weg die naar de enige hoofdprijs van dit seizoen moet leiden. Bij absentie van enkele dragende spelers is het voorkomen van een tegentreffer tijdens de eerste ontmoeting in de kwartfinale van de UEFA-beker tegen Newcastle United voor de Eindhovenaren belangrijker dan zelf scoren. Daarvoor moet de verdediging de gevaarlijke spitsen Shearer en Bellamy bedwingen.

Newcastle United is voor een groot deel afhankelijk van beide opportunistische aanvallers met hun even voorspelbare als gevaarlijke strijdwijze. Shearer gaat vaak vol strijd een duel aan. Hij zoekt met het hoofd de snelle Bellamy, die vervolgens van de arbeid van zijn maatje in de aanval profiteert.

"Zo scoren ze inderdaad heel vaak", erkende Hiddink, nadat hem de strategie van Newcastle United was voorgelegd. "We zullen Bellamy en Shearer dus heel weinig ruimte moeten geven. Daarbij is het heel belangrijk dat beide spitsen niet goed worden aangespeeld. Wanneer dit ons lukt, hebben we een heel goede kans op succes."

Puzzelen

Een dag voor het thuisduel met de Engelse subtopper puzzelde Hiddink nog over de invulling van zijn basisformatie. De oefenmeester kan waarschijnlijk over de van blessures herstelde Rommedahl, Vogel en De Jong beschikken. "Maar ik durf het niet aan om met alle drie spelers te beginnen. Wel wil ik verklappen dat onze speelwijze van de laatste weken hetzelfde blijft."

Bij het samenstellen van de basisformatie zal Hiddink vooral lang stilstaan bij de invulling van de flanken. De geheel fitte Koreaan Park lijkt zeker van zijn plaats. De net herstelde De Jong en Rommedahl zijn waarschijnlijk niet de heel wedstrijd inzetbaar. Zij zullen elkaar aflossen.

Hiddink benadrukte dat een doelpuntloos gelijkspel geen slechte uitslag voor PSV zou zijn. "Zo'n uitslag geeft ons een goede uitgangspositie voor de return van komende woensdag. Zeker ook omdat we daar waarschijnlijk wel met de buitenspelers Robben en Rommedahl kunnen beginnen."

De ongeslagen reeks van acht duel op rij van PSV in Europese bekertoernooien is goed voor de uitstraling van de club in het buitenland. "Kezman en Van Bommel willen zich graag bij buitenlandse clubs in de kijker spelen. Dat is bekend", weet Hiddink. "Maar als we ver komen in de UEFA-beker kan het voor andere spelers ook weer interessant zijn om naar PSV te komen."

Toekomst

Tijdens het drukke programma van de Eindhovense club in de eredivisie en UEFA-beker is Hiddink druk bezig met de toekomst van PSV. Bouma en De Jong verbonden zich deze week voor langere tijd aan de vereniging. De kwartfinalist informeerde eveneens bij doelman Van der Sar van Fulham naar zijn interesse voor een mogelijke overgang naar PSV. "We zijn allemaal heel druk bezig", verklaarde Hiddink.

"We zitten absoluut niet stil en het mag duidelijk zijn dat een goed resultaat tegen Newcastle United voor de club aan alle kanten goed doorwerkt. Daar gaan we dus met zijn allen ons best voor doen."