KLAZIENAVEEN - De vrouwen van tafeltennisclub De Treffers uit Klazienaveen hebben zaterdag de Europa Cup I veroverd. De Drentse ploeg was in twee finalewedstrijden te sterk voor het Duitse Langweid. Nadat De Treffers het eerste duel met 3-2 had gewonnen, waren ze in Klazienaveen met 3-1 te sterk voor de Duitsers.

De Aziaten Ni Xia Lian en Jing Jun Hong maakten, gadegeslagen door ongeveer 800 toeschouwers, de punten. Het is voor de eerste keer in de clubhistorie dat De Treffers de belangrijkste Europese clubprijs pakt. Eén Nederlandse vereniging deed De Treffers dat voor: in 1987 won Avanti Hazerswoude al de Europa Cup I.

Toen speelde Vriesekoop, nu actief bij De Treffers, ook. Daarmee is zij de enige Nederlandse tafeltennisster die tweemaal een Europa Cup I heeft gewonnen. Overigens kwam het enige verliespunt zaterdag op haar naam te staan. De Amsterdamse verloor in vijf games van Yunli Schreiner.

Met de winst van de Europa Cup I is voor De Treffers eindelijk de grootste wens in vervulling gegaan. De vereniging uit Klazienaveen joeg al jaren op de belangrijkste Europese clubprijs, maar greep telkens mis. Ook dit jaar leek de Drentse club bij voorbaat kansloos voor de titel, omdat vlak voor de seizoensstart de nieuw aangekochte Roemeense Badescu afzegde.

Bij wijze van noodgreep werd Bettine Vriesekoop aan het team toegevoegd. De 40-jarige speelster was - samen met Diana Bakker - ervoor verantwoordelijk dat De Treffers amper zwakke plekken vertoonde. Ni Xia Lian en Jing Jun Hong wonnen de partijen tegen de topspeelsters, de Nederlandse vrouwen versloegen vaak de 'nummer drie' van de tegenstander.

"Dit is prachtig", jubelde voorzitter Hendrikus Velzing. "Hiervoor hebben de sponsors jarenlang veel geld in de club gepompt." Velzing besefte ook dat de zege, na jaren van mislukte pogingen, op het juiste moment kwam. "Onze geloofwaardigheid stond op het spel."