WOERDEN - Na de Ronde van Vlaanderen hebben inmiddels vijf Nederlandse wielrenners een olympische nominatie voor de wegrace in Athene op zak. Leon van Bon en Erik Dekker voldeden met een plaats bij de beste acht aan de door NOCNSF gestelde kwalificatie-eis.

Vorig jaar veroverden Michael Boogerd en Servais Knaven al een nominatie, Max van Heeswijk werd kandidaat voor de Spelen dankzij zijn vijfde plaats in Milaan-Sanremo. Een plaats bij de eerste acht of twee klasseringen bij de beste twaalf in een wereldbekerkoers leveren een olympische nominatie op.

Bondscoach Gerrie Knetemann hoeft overigens in augustus niet per se te kiezen uit genomineerde renners. "Let wel, deze vijf staan op mijn lijstje, maar ik kies straks natuurlijk wel voor de renners in vorm."

In de opsomming van normen en limieten van NOCNSF is ruimte opengelaten voor een andere keuze, waarbij ploegstrategie als argument wordt gebruikt. "Ik ga straks na de klassiekermaand contact opnemen met acht, negen renners. De harde kern van de ploeg voor Athene zal al ruim voor de Tour duidelijkheid krijgen, maar ik denk dat ik de laatste twee plekken pas in de laatste week van de Tour of erna invul", aldus Knetemann.

Tijdrit

Voor de tijdrit heeft hij naast Erik Dekker en Servais Knaven ook talent Thomas Dekker op het oog. "Dat is een mogelijkheid, maar Thomas zal dan ook op een ander onderdeel aan de Spelen moeten deelnemen. Ik heb daarover al met baancoach Peter Pieters gesproken. Thomas zou bijvoorbeeld in de achtervolgingsploeg kunnen worden opgenomen, maar dat vereist natuurlijk wel een andere voorbereiding."