KUALA LUMPUR - Het Nederlands hockeyteam is bij het toernooi om de wereldtitel in Kuala Lumpur op de derde plaats geëindigd. Oranje versloeg zaterdag in Kuala Lumpur in de strijd om het brons Zuid-Korea met 2-1.

Jaap Derk Buma maakte in de verlenging het beslissende doelpunt, waarna het duel meteen was afgelopen. Voor Nederland was het de eerste bronzen medaille bij het tiende WK. Oranje won de titel in 1973, 1990 en 1998. In 1978 en 1994 behaalde Nederland zilver.

De ploeg van bondscoach Joost Bellaart maakte zaterdag in de negende en laatste wedstrijd zeker geen grootse indruk. De onttroonde titelverdediger toonde weinig inspiratie en vechtlust. Alleen spelmaker Teun de Nooijer en aanvoerder Jeroen Delmee haalden een ruime voldoende.

Anderhalve minuut voor het einde van de reguliere speeltijd bracht Sander van der Weide, na uitstekend doorzetten van De Nooijer, de niet meer verwachte gelijkmaker op zijn naam. Aanvaller Buma, die tijdens het toernooi nog niet had gescoord, tikte daarna in de 72e minuut de golden goal binnen, 2-1.

Duitsland wereldkampioen

De wereldtitel werd gewonnen door de Duitse hockeyers. De ploeg van teamchef Bernhard Peters versloeg zaterdag Australië in de finale van het WK in Kuala Lumpur met 2-1. Het Bukit Jalil-stadion was met 20.000 toeschouwers volledig uitverkocht.

Duitsland, ook al Europees kampioen en houder van de Champions Trophy, kwam kort voor de rust eerst op achterstand door een treffer van Elder. Aanvoerder Kunz, afgelopen week gekozen tot FIH-Speler van het Jaar, maakte er snel daarna 1-1 van. Domke groeide uit tot de Duitse hockeyheld met zijn winnende treffer in de 64e minuut.