HOOFDDORP - Frank Schleck is voor een jaar geschorst door het Luxemburgse Antidopingagentschap (ALAD). De 32-jarige kopman van RadioShack moet boeten voor zijn dopinggebruik in de Tour de France van 2012.

De schorsing gaat per direct met terugwerkende kracht in. Dat betekent dat de Luxemburger vanaf 15 juli weer mag fietsen. Schleck mist de Tour de France van 2013.

Schleck, derde in de Tour van 2011, werd afgelopen zomer na afloop van de dertiende etappe van de Ronde van Frankrijk betrapt op het gebruik van de plaspil xipamide.

Dat vochtafdrijvend medicijn staat op de zwarte lijst, omdat het de toediening van dopingproducten zoals bijvoorbeeld testosteron kan camoufleren. Hij stapte meteen uit koers.

Vergiftiging

Schleck is zich nog altijd van geen kwaad bewust en snapt niet hoe het afbraakproduct van xipamide in zijn urine terecht is gekomen.

Dat kan volgens hem alleen per ongeluk zijn gebeurd of door boze opzet, 'vergiftiging'. Schleck heeft drie weken de tijd om beroep aan te tekenen tegen zijn uitsluiting.