AMSTERDAM - FC Den Bosch gaat alles in het werk stellen om de fans te straffen die zich dinsdag in de bekerwedstrijd tegen AZ racistisch hebben uitgelaten.

De club laat weten de raddraaiers de zwaarst mogelijke sancties op te willen leggen. Dan gaat het om stadionverboden, maar mogelijk ook strafrechtelijke vervolging.

AZ-spits Jozy Altidore werd vanuit een deel van de Bossche aanhang bestookt met oerwoudgeluiden. Arbiter Reinhold Wiedemeijer wilde de wedstrijd staken, maar op verzoek van de Amerikaan en AZ gebeurde dat niet.

"De verslagenheid is groot, maar we zullen strijdbaar zijn en blijven", zegt directeur Peter Bijvelds van de Brabanders op de clubsite.

"FC Den Bosch zal, geholpen door al die mensen die het goed voor hebben met hun club, de komende periode alles in het werk stellen om de daders te straffen. Zij horen niet thuis in De Vliert."

Fans

De internetsite voor supporters van FC Den Bosch (FCDBFans.nl) is inmiddels offline gehaald. De beheerders protesteren op die manier tegen het deel van de Brabantse aanhang dat zich misdroeg.

''FC Den Bosch is en blijft onze club'', staat er op de bewuste site. ''De club waar wij en vele andere échte supporters onze ziel en zaligheid in steken. Wij wensen echter niet geassocieerd te worden met het volk dat onze FC keer op keer kapot maakt."

"De stekker gaat voorlopig uit FCDBFans.nl. En misschien wel voor altijd. Onze welgemeende excuses aan de fans die het goed voor hebben met de club, maar we kunnen op dit moment niet anders. Ons blauw-wit hart bloedt.''

Hoewel de KNVB de kwartfinales in het teken van het respect heeft gesteld, ging het in de tweede helft opnieuw mis, toen de assistent-scheidsrechter werd bekogeld met ijsballen. AZ plaatste zich door een simpele 5-0 zege voor de halve finale.

Buitenlandse media

De oerwoudgeluiden zijn dinsdagavond de hele wereld over gegaan. Buitenlandse media spreken er schande van. ''Het incident werpt opnieuw een donkere schaduw over het Nederlandse voetbal'', schrijft de Britse krant The Independent. Het dagblad verwijst daarbij naar de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in december in Almere tijdens een amateurwedstrijd.

Het Amerikaanse persbureau AP besteedde ook uitgebreid aandacht aan de incidenten tijdens de bekerwedstrijd. ''Het racisme was des te schokkender, omdat het slechts enkele weken geleden was dat de Nederlandse autoriteiten pleitten voor meer respect na de dood van een grensrechter''.

De Amerikaanse krant The Washington Post stelt dat Altidore weliswaar scoorde tegen Den Bosch, maar hij zijn grootste bijdrage eigenlijk leverde in zijn commentaar na de wedstrijd.''Ik hoop dat deze mensen een weg vinden om zichzelf te verbeteren. Ze hebben een probleem en hebben daarbij hulp nodig. Ik zal voor ze bidden'', zei de Amerikaanse international onder meer.