NIJMEGEN - De spelers van NEC hebben woord gehouden. Zij beloofden de eigen fans na een serie slechte prestaties in het openbaar beterschap en wonnen vrijdagavond de thuiswedstrijd tegen Willem II met liefst 4-0. Twee treffers in het eerste kwartier beslisten het duel in een vroeg stadium. In de tweede helft voegde clubtopscorer Hersi nog twee doelpunten aan zijn totaal toe.

Op de website van de Nijmeegse club verontschuldigden de spelers van NEC zich deze week voor de wanvertoning bij NAC waarin de ploeg voor de rust al vijf tegentreffers had moeten incasseren. "We weten dat jullie hier ook heel erg teleurgesteld over zijn en dat is logisch", luidden de zalvende woorden.

Aanhang

De supporters, die zich in Breda weggejaagd voelden en al halverwege de wedstrijd de thuisreis aanvaardden, werd gevraagd tegen Willem II weer als vanouds als 'twaalfde man' achter de eigen favorieten te gaan staan. "Want dit kan ons enorm helpen", aldus de oproep aan de kritische aanhang.

De stemming zat er vrijdag al snel goed in in de Goffert, waar NEC drie achtereenvolgende thuiswedstrijden had verloren. Scheidsrechter Haverkort legde de bal in de vijfde minuut na een handsbal van Van den Eede op de stip. Aanvoerder Wielaert maakt vanaf elf meter zelden een fout, 1-0.

Blessures

De tweede treffer liet slechts tien minuten op zich wachten, Tumba scoorde met een fraaie volley. De Congolees is binnen de selectie van trainer Neeskens eigenlijk overbodig, heeft reeds het einde van zijn voetbalcarrière aangekondigd, maar hij mag door de blessures van Niedzielan en Demouge spelen en scoorde in de afgelopen vier competitiewedstrijden driemaal.

Willem II leek in de beginfase nog na te genieten van de zege op PSV. De Tilburgers hadden een lange aanloop nodig vooraleer gevaar te kunnen stichten. Spits Van den Eede, die zondag twee keer had gescoord, was wel dreigend, maar al even ongelukkig in het andere strafschopgebied. Gentenaar dook kort voor de rust in de juiste hoek bij een kopbal van Mariana en redde even knap bij een schot van Hadouir die door de halve Nijmeegse verdediging was gesoleerd.

Voorsprong

Na een kwartier in de tweede helft gooide Hersi, terug na een schorsing, de wedstrijd in het slot. Hij gaf in de slotfase ook nog het laatste tikje voor de 4-0, na voorbereidend werk van invaller Ax. Het was zijn zevende treffer van het seizoen. Voor NEC waren de drie punten welkom, de voorsprong op de degradatiekandidaten groeide. Willem II zag het uitzicht op de zesde plaats vervagen.