ROME - Tien jaar na het dodelijk ongeval van de Braziliaanse autocoureur Ayrton Senna is de weg vrij voor een nieuwe rechtszaak naar de oorzaak van het ongeluk. Teambaas Frank Williams kan dan opnieuw dood door schuld ten laste worden gelegd. Senna kwam om op het racecircuit van Imola.

Het hooggerechtshof van Italië veroorzaakte vrijdag opwinding in de autosport door de vrijspraak van Williams in de beroepszaak uit te vernietigen. Aanklagers kunnen nu opnieuw op zoek naar mogelijk verwijtbare fouten in het materiaal van de racewagen.

Drievoudig wereldkampioen Senna verongelukte op 1 mei 1994 tijdens de Grote Prijs van Italië in zijn Formule 1-bolide. Hij raakte zonder aanwijsbare oorzaak de macht kwijt over het stuur.

Zijn teambaas Williams, technisch directeur Patrick Head en hoofdontwerper Adrian Newey kwamen vanaf dat moment in het beklaagdenbankje, want Senna zou in een ondeugdelijke wagen het circuit zijn opgestuurd.

De rechtbank van Bologna wees de beschuldigingen in een eerste rechtszaak in 1997 van de hand. Williams en consorten werden vrijgesproken. In beroep bij het gerechtshof volgde in 1999 wederom vrijspraak. De aanklagers gingen vervolgens in cassatie bij het hooggerechtshof in Rome omdat het beroepsproces niet correct zou zijn verlopen. Het hooggerechtshof erkende vrijdag de fouten in de procedure en vernietigde de vrijspraak in de beroepszaak.