AMSTERDAM - FIFA-voorzitter Joseph Blatter heeft donderdag een gevoelig verlies geleden. Het bestuur van de wereldvoetbalbond besloot tijdens een spoedbijeenkomst in Zürich dat een accountantscommissie de financiële huishouding moet onderzoeken. Het onderzoek richt zich vooral op het faillissement van sportmarketingbureau ISL en de beschuldiging van omkoping door Blatter.

Voor Blatter komt het nieuwe onderzoek uiterst ongelegen. De FIFA-president is momenteel verwikkeld een campagne om te worden herkozen als voorzitter. De Zwitser wordt er van beschuldigd - tijdens de vorige verkiezingen in 1998 - kiezers te hebben omgekocht om op hem te stemmen.

Johansson

Vooral Lennart Johansson eiste een nieuw onderzoek. De Zweedse UEFA-voorzitter dong in 1998 mee met Blatter om de Braziliaan João Havelange op te volgen als president. "Het was een goede zitting. Ik ben tevreden", sprak Johansson na afloop. Blatter wil de controle op de financiën in eigen beheer houden. Het faillissement van het sportmarketingbureau ISL, dat de FIFA zo'n 49 miljoen euro kostte, wordt hem ook verweten. Door het faillissement werd het in 2001 geplande wereldkampioenschap clubteams geschrapt.

/SPORTFifa verloor 49 miljoen euro door faillissement ISL