AMSTERDAM - De eerste missie is geslaagd. Inge de Bruijn trad vrijdag toe tot de olympische zwemploeg voor Athene. Zowel in de series als in de finale van de Swim Cup in Amsterdam bleef de drievoudig olympisch kampioene op de 100 vlinder met 58,46 en 58,99 onder de vereiste limiet van 59,67.

"Het is lekker dat ik de eerste limiet op zak heb", stelde De Bruijn, die na haar race een enorme foto van zichzelf aan de voorkant van het Sloterparkbad onthulde. "Nu de 50 en 100 vrij nog. Voor olympisch succes zal het absoluut een stuk harder moeten, maar voor dit moment ben ik zeer tevreden. Ik weet dat ik er de komende maanden nog hard tegenaan moet. Mijn piek moet in Athene liggen."

Indicatie

De Bruijn was 's ochtends wat gespannen voor de race. Ze zwom voor het eerst in twee jaar weer een 100 vlinder in wedstrijdverband. De Barendrechtse, vanaf de tribune toegejuicht door in Oranje-shirts gehulde fans, had daarom geen enkele indicatie van een tijd.

"Het viel gelukkig mee, maar ik ben door die zware trainingen een beetje de speed en het racegevoel kwijtgeraakt. Gelukkig krijg ik met een reeks wedstrijden nu de kans het een beetje terug te krijgen. Coach Bergen heeft er ook bewust voor gekozen mij de series te laten zwemmen. Dat is alleen maar goed."

Knallen

In de voorbereiding op Athene staat verder niet veel competitie op het programma. De Bruijn zwemt waarschijnlijk alleen nog een wedstrijd van de Mare Nostrum Tour in Monaco. Tot het laatste trainingskamp eind juli van de Nederlandse ploeg in het Italiaanse Como blijft ze in Amerika bij Bergen. "Dat is alleen maar goed. Ik heb die zware trainingen nodig. Maar eerst nog even knallen op de en 100 vrij."

In tegenstelling tot De Bruijn lukte het Chantal Groot opnieuw niet een olympisch startbewijs op de 50 vlinder veilig te stellen. Ze heeft de limiet al op zak, maar bleef evenals vorige week in Eindhoven met 1.00,74 net boven vormbehoud (1.00,27).

Hoogenband

Pieter van den Hoogenband heeft de 'sores' over kwalificaties allang achter zich gelaten. In zijn voorbereiding op de Spelen zwemt hij in Amsterdam zijn laatste wedstrijdenreeks in een serie van vier. Met 1.46,55 op de 200 vrij overtrof hij zichzelf ten opzichte van vorige week in zijn 'eigen' Eindhoven (1.46,92). Vooral de derde vijftig meter stemde hem tevreden.

"Ik kon die derde baan nu lekker doortrekken en ik hoefde niet eens heel diep te gaan", glunderde de Brabander. "Ik heb daar die tienden winst gepakt. In deze tijd van het seizoen ben ik nog nooit zo snel geweest. Vorig jaar kostte het me moeite onder de 1.47 te blijven, maar nu schud ik die tijd zo uit mijn mouw."

Spierkracht

Van den Hoogenband schrijft de progressie toe aan het minder drukke programma. Vorig jaar reisde hij de wereld over voor de wereldbekerwedstrijden kortebaan. Ook heeft hij aan spierkracht gewonnen. Daarnaast zijn de benen sterker geworden. "In het verleden zat ik tijdens die beensessies meestal moppies te tappen met Klaas (Zwering), maar ik kwam er achter dat er daar nog wel iets te winnen viel. Ik zwem tegenwoordig de mindere PSV'ers eruit met alleen een plankje en beenslag. Voor de Spelen is het alleen maar goed dat ik me blijf verbeteren."