HOOFDDORP - Dopingarts Eufemiano Fuentes werkte in 2006 ook samen met voetballers en atleten. Dat zei de Spanjaard dinsdag tijdens zijn verhoor in de Operación Puerto-zaak.

"In 2006 werkte ik samen met mensen uit verschillende sporten: voetballers, atleten, wielrenners, een bokser", verklaarde Fuentes. "Zeven jaar geleden werkte ik niet bij een wielerploeg en adviseerde ik individuele atleten."

Fuentes is de belangrijkste verdachte in de zaak. Hij wordt beschouwd als de spil van een netwerk dat tientallen wielrenners van bloeddoping voorzag.

Zoals zijn advocaat Julian Perez Templado maandag al aankondigde, ging Fuentes nauwelijks in op namen. Hij maakte een uitzondering voor de oud-wielrenners Roberto Heras, Santiago Botero en Unai Osa. Zij werden alle drie al eerder genoemd in het omvangrijke dopingschandaal.

Volgens de politie behoorden 58 renners tot de klantenkring van de arts, onder wie grote namen als Alberto Contador, Jan Ullrich, Ivan Basso, Michele Scarponi en Joseba Beloki. Thomas Dekker zou ook een van de klanten zijn geweest.

Het schandaal kwam in mei 2006 aan het licht. De politie ontdekte bij invallen in appartementen in Madrid meer dan tweehonderd zakken met bloed en materiaal om bloedtransfusies te kunnen uitvoeren.

Gezondheid

Fuentes zei dinsdag dat de bloedtransfusies waren bedoeld om de gezondheid van sporters bij grote inspanning te beschermen. "De bloedzakken hadden allemaal een nummer, in exceptionele gevallen maakten we gebruik van een alias of initialen. En natuurlijk stond de datum er ook op."

"Het zwaarste voor sporters is vaak niet de wedstrijd zelf, maar de training in de aanloop naar de wedstrijd. Tijdens een etappewedstrijd deden we nooit transfusies. De meeste sporters hadden bloedarmoede door zware trainingen. Daarom dienden we vers bloed toe."

"De hematocrietwaarde (het volume bloed dat door rode bloedcellen wordt ingenomen, weergegeven als percentage van het totale bloedvolume) moet altijd tussen de 42 en 52 liggen. Niet hoger, want dan ontstaan hartproblemen."

Contador

Het proces duurt naar verwachting zes weken. Fuentes hangt een celstraf van twee jaar boven het hoofd omdat hij de gezondheid van de renners in gevaar zou hebben gebracht. Doping was destijds nog niet strafbaar in Spanje.

In totaal zijn er 35 getuigen opgeroepen, onder wie (ex-)renners als Alberto Contador, Joseba Beloki, Marcos Serrano en Jörg Jaksche. Zij komen later in het proces aan het woord.