HOOFDDORP - Dopingarts Eufemiano Fuentes speelt niet met de gedachte om de namen van al zijn cliënten te onthullen. 

Dat heeft zijn advocaat Julian Perez Templado maandagavond laten weten aan verschillende Spaanse media.

Fuentes is de belangrijkste verdachte in de zogeheten Operación Puerto-zaak. Hij wordt beschouwd als de spil van een netwerk dat tientallen wielrenners van bloeddoping voorzag.

"Hij denkt er niet aan om namen te noemen. Er waren in 2006 namen die vielen, daar blijft het bij", aldus Templado na de eerste dag van het proces.

Fuentes zou aanvankelijk maandag al worden verhoord, maar door enkele technische kwesties komt de 57-jarige Spanjaard pas dinsdag aan het woord.

58 renners

Volgens de politie behoorden 58 renners tot de klantenkring van de arts, onder wie grote namen als Alberto Contador, Jan Ullrich, Ivan Basso, Michele Scarponi en Joseba Beloki. Thomas Dekker zou ook een van de klanten zijn geweest.

Volgens ex-renner Jesús Manzano, een van de klokkenluiders in de zaak, zouden ook voetballers, atleten en roeiers tot de clientèle van Fuentes hebben behoord.

Het schandaal kwam in mei 2006 aan het licht. De politie ontdekte bij invallen in appartementen in Madrid meer dan tweehonderd zakken met bloed en materiaal om bloedtransfusies te kunnen uitvoeren.

Het proces duurt naar verwachting zes weken. Fuentes hangt een celstraf van twee jaar boven het hoofd omdat hij de gezondheid van de renners in gevaar zou hebben gebracht. Doping was destijds nog niet strafbaar in Spanje.

In totaal zijn er 35 getuigen opgeroepen, onder wie veertien renners.