HOOFDDORP - Grischa Niermann heeft toegegeven dat hij tussen 2000 en 2003 enkele keren epo heeft gebruikt. De oud-prof reed destijds voor Rabobank. 

Niermann (37) is sinds 1 januari in dienst bij de KNWU als ploegleider van het talententeam nadat de Nederlandse wielrenunie het Rabobank Development Team overnam.

De sponsor trok zich terug vanwege alle dopingperikelen. Conform het convenant dat is afgesloten met de Nederlandse wielerequipes staat de Duitser per 15 februari zes maanden op non-actief.

"Alle verdere relevante informatie zal ik delen met de anti-dopingautoriteiten en de commissie", vertelt Niermann, die vorig jaar zijn loopbaan beëindigde, in een persbericht van de KNWU.

"Met dank aan de mensen om mij heen heb ik mij in 2003 gerealiseerd dat het gebruik van verboden middelen niet de weg was die ik wilde bewandelen", zo legt Niermann uit.

"Daarom ben ik ermee gestopt. De tien jaren daarna heb ik geprobeerd om voor de jonge renners van Rabobank een voorbeeld te zijn, als een hardwerkende en vooral eerlijke prof. Om die donkere periode nu weer op te rakelen, doet mij veel pijn, maar sterkt mij in mijn beslissing dat ik er in 2003 een streep onder heb gezet."

Schone sport

De verklaring van Niermann is overdragen aan de commissie-Sorgdrager, die onderzoek doet naar de 'dopingcultuur' en de antidopingaanpak zoals die in de Nederlandse wielersport functioneerde c.q. op dit moment functioneert.

Niermann kondigt aan te vechten voor een schone sport. "Ik wil met mijn negatieve ervaring een leereffect creëren voor de jonge generatie, zodat zij nooit voor dezelfde keuze worden gesteld als ik destijds."

De KNWU behoudt vertrouwen in de samenwerking met Niermann. "Ik vind het moedig dat Grischa deze verklaring heeft gedaan", zegt directeur Huib Kloosterhuis.

"De inzet die Niermann de afgelopen jaren heeft laten zien, geeft ons het vertrouwen in een goede toekomst met Grischa Niermann als ploegleider van het Rabobank Development Team."

Nelissen

Afgelopen week bekenden voormalig Raborenners Danny Nelissen en Marc Lotz al dat ze epo gebruikten terwijl ze onder contract stonden bij de Nederlandse equipe.

In NUsport magazine gaf ploegleider Rudi Kemna van Argos-Shimano toe dat hij in 2003 kortstondig epo gebruikte. Hij wordt ook een half jaar op non-actief gesteld.