Azarenka prolongeert titel bij Australian Open

MELBOURNE - Victoria Azarenka heeft haar titel bij de Australian Open geprolongeerd. De Wit-Russische tennisster won in de finale in drie sets van de Chinese Na Li: 4-6 6-4 6-3.

De Aziatische ging tijdens de partij twee keer onderuit. In de tweede set zwikte ze door haar enkel, maar kon na een medische time-out verder. In de derde set ging het opnieuw mis.

De aangeslagen Na Li leek de strijd even te gaan staken, maar speelde toch door. Ze kon in de beslissende set echter niet meer voluit. Na twee uur en veertig minuten moest ze zich gewonnen geven.

Azarenka behaalde vorig jaar in Melbourne haar eerste titel bij een Grand Slam. Door haar tweede zege behoudt ze ook haar eerste positie op de wereldranglijst.

Emotioneel

De Wit-Russin was na afloop zeer emotioneel. De speelster kreeg in Australië de nodige kritiek over zich heen vanwege onsportief gedrag.

Ze had in de halve eindstrijd een medische time-out aangevraagd nadat ze vijf wedstrijdpunten had verprutst en leek op deze manier even bij zinnen te willen komen. Maar na afloop stelde ze dat ze toch echt geblesseerd was.

Zenuwen

Azarenka begon zaterdag de eerste set nog goed met een break, maar liet daarna zien dat de zenuwen haar parten speelden. Ze liet Li terugkomen en zelfs de overhand nemen in de eerste set. In de eerste zes games won de titelverdedigster zelfs geen punt op haar tweede opslag.

Bij een 5-2 voorsprong begon met name de backhand van Li te haperen en Azarenka kwam terug tot 5-4. Ze kon echter niet op gelijke hoogte komen en moest de eerste set aan de Chinese laten.

In de tweede set ging Azarenka met een dubbele break beter van start, maar Li kwam, ondanks dat ze door haar enkel ging, terug. Bij een 4-4 stand plaatste Azarenka echter een nieuwe break en nu sleepte ze de set binnen.

Vuurwerk

Ook in de derde set was de eerste break voor Azarenka, maar net als aan het begin van de wedstrijd sloeg Li meteen terug. Even later lag de wedstrijd bijna een kwartier stil vanwege het vuurwerk ter ere van Australia Day, de Australische nationale feestdag.

Direct na de hervatting ging Li weer door haar enkel en ze viel daarbij met haar hoofd op de baan, waardoor weer een blessurebehandeling noodzakelijk was. Azarenka won vervolgens drie games op rij en gaf die voorsprong niet meer uit handen. Op 5-3 serveerde Li om in de wedstrijd te blijven, maar dat lukte haar niet.

NUwerk

Tip de redactie