Slagter nieuwe leider in Tour Down Under

OLD WILLUNGA HILL - Tom-Jelte Slagter is de nieuwe leider in de Tour Down Under.

De zege was voor de Australiër Simon Gerrans. De Spanjaard Javier Moreno eindigde als derde.

De Tour Down Under wordt zondag afgesloten met een criterium over negentig kilometer in de straten van Adelaide. Slagter verdedigt daarin een voorsprong van dertien seconden op Moreno. De renner besefte zaterdag dat zijn eerste eindzege in een etappekoers lonkt.

''De kloof met de tweede in de algemene rangschikking is niet groot, dertien seconden, maar ik weet dat ik kan rekenen op een bijzonder sterk team. Zij moeten het mogelijk maken dat ik mijn eerste rittenkoers win. Dan nog een uit de categorie WorldTour", keek Slagter vooruit.

Gelukkig man

De 23-jarige coureur was zaterdag al een gelukkig man. ''Ik kan alleen maar zeggen dat ik uiterst blij ben dat ik vandaag de leiderstrui kon pakken. Het is echt ongelooflijk en een leuk gegeven voor mijn ploeg".

Slagter bezorgde zijn ploeg donderdag al de eerste ritzege in Australië. Het vertrouwen bij hem is groot. ''De hele dag voelde ik me bijzonder goed. Eigenlijk draag ik dat gevoel al een hele week met me mee."

'Het is leuk op het podium te mogen als ritwinnaar, maar wanneer je daar een leiderstrui in ontvangst mag nemen is het helemaal te gek. Eigenlijk had ik als professioneel renner nooit op een podium gestaan. In Stirling behaalde ik immers mijn eerste overwinning."

Koen de Kort

Ook Jens Mouris en Koen de Kort lieten zich zaterdag van voren zien. Ze waren betrokken bij de ontsnapping, maar die kwam nog voor de eerste beklimming van Willunga Hill ten einde.

Daarna volgde de ene na de andere demarrage. Gerrans kreeg Slagter met zich mee. De Nederlander slaagde er net niet in hem in de sprint te verslaan.

NUwerk

Tip de redactie