AZ ontdoet zich met gemak van VVV

VENLO - AZ heeft vrijdag in de eredivisie de goede start na de winterstop een passend vervolg gegeven. De formatie van Gertjan Verbeek won in de Venlose Koel met 1-4 van VVV.

Vorig weekeinde versloeg AZ Vitesse ook al met 4-1. De Alkmaarders staan daardoor eindelijk weer eens in het linkerrijtje, al komen alle concurrenten dit weekeinde nog in actie.

AZ mocht spelmaker Adam Maher weer eens dankbaar zijn. De middenvelder van AZ, die begeerd wordt door PSV, kreeg de bal na krap een half uur in het strafschopgebied van VVV twee keer met een gelukje mee, maar rondde vervolgens wel heel beheerst af: 0-1.

De thuisploeg, die in Alkmaar eerder dit seizoen nog verrassend met 1-2 had gewonnen, bood tot aan dat doelpunt prima weerstand. Zo hadden de Limburgers al na drie minuten een strafschop kunnen krijgen.

Uche Nwofor, die af en toe een plaag was voor de AZ-defensie, werd door Giliano Wijnaldum binnen het zestienmetergebied neergelegd. Arbiter Björn Kuipers oordeelde echter dat de vervanger van de geschorste Nick Viergever de bal speelde.

Esteban

Na het doelpunt van Maher werd AZ sterker. De international had zelfs voor de 0-2 kunnen zorgen, maar zijn gekrulde schot werd door VVV-doelman Niki Mäenpää prachtig uit de kruising getikt.

Diens collega aan de overkant, Esteban, liet zich vervolgens van een andere kant zien. De Costa Ricaan verspeelde een terugspeelbal nogal knullig en kon alleen met een overtreding, en een gele kaart, voorkomen dat VVV nog voor rust terug in de wedstrijd kwam.

Dat gebeurde vlak na rust alsnog, toen Nwofor zijn belager Etiënne Reijnen in de lucht klopte en vervolgens eerder bij de bal was dan de verdediger. Met een hard schot in de korte hoek liet hij Esteban kansloos: 1-1.

Strafschop

De Venlose supporters waren nog niet uitgejuicht of AZ stond al weer met 1-2 voor. Reijnen werd in het strafschopgebied onderuit geduwd door Nils Röseler en zag zijn buiteling met een strafschop worden beloond. Donny Gorter bleef koel en stuurde Mäenpää de verkeerde hoek in.

Na een uur spelen zorgde Jozy Altidore na een snelle uitbraak voor de 1-3, waarmee alle spanning uit het duel gehaald werd. De op Haïti geboren Amerikaan, getooid in een witte maillot, liep zijn naaste belager eruit en scoorde vervolgens zijn vijftiende treffer van het seizoen.

VVV-trainer Ton Lokhoff hoopte met Yanic Wildschut wat extra snelheid voorin te brengen, maar in plaats daarvan zorgde Reijnen zelfs voor de 1-4. Daardoor kon AZ, dat Maher nog op de lat zag schieten, met een goed gevoel terug naar Noord-Holland.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie