UCI en WADA vormen waarheidscommissie

LONDEN - Er komt ook nog een internationale commissie die de dopingcultuur in het wielrennen moet onderzoeken.

De wielrenunie UCI kondigde vrijdag het instellen van een waarheids- en verzoeningscommissie aan. De UCI zal die commissie samen met het mondiale antidopingbureau WADA vormgeven.

De UCI maakte het nieuws bekend tijdens de eerste hoorzitting van de onafhankelijke commissie die de aantijgingen aan het adres van de UCI in het onthullende dopingdossier van het Amerikaanse antidopingbureau USADA onderzoekt. Die commissie wordt voorgezeten door Sir Philip Otton.

De Nederlandse wielrenunie KNWU heeft een dergelijke commissie ook al in het leven geroepen. Die staat onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager.

''We hebben besloten dat een waarheids- en verzoeningsproces de beste manier is om de dopingcultuur in het verleden bloot te leggen, zodat het wielrennen verder kan. We grijpen de kans aan om samen te werken met WADA'', lichtte UCI-voorzitter Pat McQuaid toe.

Amnestieregeling

De commissie moet ook een amnestieregeling uitwerken voor renners die alsnog met een bekentenis komen.

De rol van de onafhankelijke commissie-Otton lijkt met deze nieuwe stap van de UCI uitgespeeld. McQuaid liet doorschemeren dat de wielrenunie zich geen twee onderzoeken kan veroorloven. Dat WADA weinig zin had om mee te werken met de driekoppige commissie-Otton speelt ook mee.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie